Реклама / Ads
0| 3056 |19.06.2022 НОВИНИ

Войната в Украйна може да продължи години, бие тревога НАТО

.
Зеленски в болница в Николаев, 18 юни 2022 г. Източник: БГНЕС
Войната на Русия в Украйна може да трае години. Това се опасява генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Вчера украинският президент Володимир Зеленски направи рядко пътуване извън Киев. Той посети градовете Николаев и Одеса и се срещна с местните власти.
 

Столтенберг смята, че снабдяването на Украйна със съвременно въоръжение би увеличило възможността за освобождаване на региона на Донбас от руски контрол.

 

"Трябва да се подготвим за факта, че това може да отнеме години. Не бива да намаляваме подкрепата си за Украйна, дори ако разходите са големи, не само за военна подкрепа, също така и заради повишаването на цените на енергията и храните", призовава той в интервю за германския седмичник "Билд ам Зонтаг".

 

По-рано генералният секретар на Алианса обяви, че на срещата на НАТО в Мадрид по-късно този месец се очаква да бъде постигнато съгласие за пакет от помощи за Украйна, който ще улесни страната при прехода й от остаряло съветско въоръжение към такова, което отговаря на натовските стандарти.

 

Вчера украинският президент Володимир Зеленски посети град Николаев в близост до фронтовата линия на сраженията с руските сили. Той инспектира повредени сгради и се срещна с местни власти, войници и здравни работници. Оттам държавният глава замина за Одеска област, където разгледа опорен пункт, образци на въоръжение, стрелбище и награди граничари.

 

Междувременно беше съобщено, че три руски ракети са унищожили склад за гориво в източния украински град Новомосковск. Пострадали са 11 души. Новомосковск се намира на североизток от областния център Днипро. По-рано губернаторът на Луганска област Серхий Хайдай обяви, че Русия изпраща огромен брой резервисти в Северодонецк, за да се опита да установи контрол върху града.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3131 |18.06.2022 Борис Джонсън: Украйна трябва да бъде домакин на „Евровизия“ 2023 . 0| 3115 |18.06.2022 Ангела Меркел готова да стане посредник в преговорите между Украйна и Русия . 0| 3968 |18.06.2022 Радев за ветото: Не може министър-председателят да внася чуждо предложение. Той не е куриер, а премиер! . 0| 3191 |18.06.2022 Зам.-ръководител на ЕП: Украйна не може да бъде приета ”набързо” в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads