Реклама / Ads
0| 3091 |18.06.2022 НОВИНИ

Ангела Меркел готова да стане посредник в преговорите между Украйна и Русия

.
Ангела Меркел Източник: БГНЕС
Бившият германски канцлер Ангела Меркел заяви, че е готова да действа като посредник в мирното споразумение между Русия и Украйна. В интервю за RND политикът уточни, че ”не изключва” такава роля за себе си в бъдеще, но в момента няма дискусия по тази тема.
 

Меркел каза, че преди да напусне поста на федерален канцлер през декември 2021 г., се е опитала да предотврати войната, но не успяла. Според нея Владимир Путин вече не е готов за срещи на върха в нормандския формат

 

Нормандската четворка е група за разрешаване на конфликта в Източна Украйна, сформирана през 2014 г., в нея са включени лидерите на Руската федерация, Украйна, Германия и Франция.

 

Бившата канцлерка каза още, че не вярва, че Кремъл я е чакала да си тръгне, за да започне войната в Украйна. Според Меркел оставката ѝ може да бъде само един от факторите, наред с изборите във Франция, изтеглянето на войските от Афганистан и липсата на напредък в изпълнението на Минските споразумения.

 

Наследникът на Ангела Меркел като федерален канцлер Олаф Шолц осъди категорично руската инвазия и одобри продажбата на оръжие на Украйна. По-специално, през април Германия обяви готовността си да доставя танкове и тежки въоръжения на Украйна. Въпреки това до средата на юни тези доставки не са започнали, за което Шолц беше критикуван както в страната, така и отвън.

 

В интервю за DPA на 17 юни Шолц каза, че оръжията, включително системи за залпово залпове и противоракетни системи, ще бъдат доставени и „пристигат навреме“, но след като украинските военни са преминали подходящо обучение. Канцлерът обясни закъсненията с факта, че Германия, първо, трябва да изпълни задълженията за доставки, които съществуваха преди войната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2926 |17.06.2022 Филип Попов: БСП е готова за избори, България – не . 0| 2893 |08.06.2022 Лавров: Русия е готова да гарантира безопасността на корабите, напускащи украинските пристанища . 0| 3334 |08.06.2022 Ангела Меркел: Войната в Украйна е голяма грешка на Русия . 0| 5715 |03.06.2022 Късно е, фрау Меркел, да си посипете главата с пепел от изгоряла репутация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads