Реклама / Ads
0| 3355 |08.06.2022 НОВИНИ

Ангела Меркел: Войната в Украйна е голяма грешка на Русия

.
Бившият германски канцлер Ангела Меркел защити политиката си спрямо руския президент Владимир Путин и заяви, че няма за какво да съжалява за отговора на Берлин при анексирането на Крим от Москва през 2014 г.
 

Меркел даде първото си голямо интервю след напускането на поста.

 

В него тя защити противопоставянето си срещу присъединяването на Украйна към НАТО. По думите й това се е налагало, за да се предотврати ескалаиця в Русия и защото според нея Украйна не е готова за присъединяване към Алианса. Украинският президент Владимир Зеленски, чиято страна остава извън алианса на НАТО въпреки обширната помощ от Запада за отбрана след инвазията, определи решението на Германия през 2008 г. като "грешно изчисление".

 

Меркел е обвинявана, че е оставила Германия уязвима като е поддържала бизнес отношения с Русия. Газопроводът "Северен поток 2" за пренасяне на руски природен газ директно до Германия е построен, докато тя беше канцлер, и е спрян само от нейния наследник, канцлера Олаф Шолц, малко преди Русия да нахлуе в Украйна на 24 февруари. Под натиск да наложи нови строги санкции заради инвазията, Германия се бори да намали зависимостта си от руската енергия, без да навреди на собствената си икономика.

 

Според Меркел Европа и Русия са съседи, които не могат да се игнорират взаимно и "трябва да се намери начин за съвместно съществуване, въпреки всички различия".

Инвазията е "не само неприемлива, но и голяма грешка на Русия", каза тя пред германската телевизия ARD.

 

"Ако започнем да се връщаме назад през вековете и да спорим коя част от територия на кого да принадлежи, тогава ще имаме само война. Това изобщо не е опция", посочи Меркел.

 

Тя защити санкциите, наложени на Русия в отговор на анексирането на Крим и ролята на Германия в поддържането на мирния процес от Минск, който трябваше да сложи край на сраженията в Източна Украйна през 2014-15 г.

 

Мирният процес, твърди тя, даде време на Украйна да се развие като нация и да укрепи армията си.

 

Във вторник Меркел, която напусна поста преди шест месеца, каза, че изпитва "най-високо уважение" към г-н Зеленски и е впечатлена от "смелостта и страстта", с които украинците се борят за страната си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4830 |07.06.2022 FT: Китай може да нахлуе в Тайван. Разкликата е, че този път войната ще е и със САЩ . 0| 2971 |07.06.2022 Украинската прокуратура: 263 деца са убити от началото войната в Украйна . 0| 6791 |04.06.2022 Анна Нетребко: Подкрепих Путин през 2012-та - не можех да откажа, но съм против войната . 0| 3519 |04.06.2022 Подоляк с нова прогноза за войната в Украйна: Може да продължи още между два и шест месеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads