Реклама / Ads
32| 7055 |16.07.2010 НОВИНИ

Волен Сидеров във война с Николай Младенов заради "Бултюрк"

.
Волен Сидеров се скара с външния министър Николай Младенов по повод присъствието на организацията „Бултюрк” у нас. Това е и първото по-сериозно пререкание между "Атака" и ГЕРБ след спора с Дянков за банките.
 

По време на парламентарния контрол днес националистът попита Младенов дали ведомството му е давало разрешение на „Бултюрк” да прави социологическо проучване в България. Въпросите, които анкетьорите задавали на турското население у нас, били повече от притеснителни.Част от тях са дали да бъдат сменени имената на села и градове, като се върнат онези от периода на Османската империя, дали Истанбул да има думата при избора на ходжи в България, дали се чувстват дискриминирани.

Според Волен Сидеров проучването е опасна провокация. Лидерът на „Атака” също се поинтересува защо Министерството на външните работи е публикувало лъжи по негов адрес.Причината е, че Сидеров отиде пред "Александър Невски", където бяха част от анкетьорите от „Бултюрк”, и се намеси лично в „установяването на ред и законност” (по думите на самия Волен Сидеров).Временният посланик на Турция у нас Исмаил Юджеер обаче се оплакал пред зам. външния министър Милен Люцканов от хулиганските прояви на българския депутат. Всичко това било отразено писмено от МВнР.
Отговорът на Николай Младенов по първия въпрос: „МВнР няма правомощие да дава разрешения за социологически проучвания на територията на нашата страна”. Що се отнася до начина на работа на социолозите, министърът допълни, че и българите, и чужденците на наша територия трябва да спазват законите.„Едно социологическо проучване не може да бъде заплаха за българската национална идентичност. Имаме достатъчно основание в нашата история да бъдем не само горди, но и в добри отношения с нашите съседи”, допълни отговора си Младенов.

Що се отнася до публикуването на разговора между турския дипломат и българския зам.-министър, Николай Младенов разясни, че би било грешка, ако не се води стенограма и да не бъде съобщено за провеждането на срещата.Волен Сидеров не беше удовлетворен от отговора на министъра. „Ако този човек опише, че аз съм извършил серийно убийство на площада, пак ли трябва да го разпространите”, попита той Младенов. И от трибуната на Народното събрание определи Исмаил Юджеер като „клеветник и лъжец”.
Отношението на министерството към присъствието на турската неправителствена организация у нас пък Сидеров коментира така: „Най-добрата политика не е в навеждането на кръста”.Николай Младенов обаче не пожела да вземе отношение по тези коментари.

Frognews.bg потърси за коментар Волен Сидеров, но той не пожела да вдигне телефона си. Припомняме ви, че това е и първото по-сериозно спречкване между "Атака" и ГЕРБ след острата забележка на Сидеров към финансовия министър Симеон Дянков по повод банковата политика. Тогава вицепремиерът прие съветите на атакиста, но все още се очаква каква ще е официалната позиция и от двете страни зради днешния случай.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4664 |16.07.2010 Съдружниците в “Петрол” във война . 4| 4797 |16.07.2010 Сидеров: Трактора е фантома в службите . 7| 4949 |15.07.2010 Сидеров вика на разпит шефа на ГДБОП заради ДАНС . 61| 6869 |12.07.2010 С гладна стачка българин обяви в Брюксел война на ядрената мафия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads