Реклама / Ads
0| 4137 |21.06.2022 НОВИНИ

Вот на недоверие: Парламентът обсъжда съдбата на кабинета „Петков” /на живо/

.
Източник: БГНЕС
„Провал във финансово-икономическата политика” - причината, заради която политическата сила ГЕРБ-СДС поиска вот на недоверие срещу правителството на Кирил Петков. На извънредно заседание Народното събрание обсъжда съдбата на кабинета.
 

 

Пламенно слово от парламентарната трибуна изнесе депутатката от “Продължаваме промяната” Венеция Ангова. Тя заговори за притеснените млади и надвисналата демографска криза. След нея обаче на трибуната излезе Станислав Балабанов от ИТН. 

 

“Чух пламенното ви слово и от него разбрах, че се притеснявате за собственото си бъдеще. Не се тревожете - вие сте депутат, съпругът ви е депутат. Изобщо - осигурено е семейството ви. А… тревожите се, че това ще приключи скоро ли?”, репликира Балабанов депутатката от ПП.

 

“Вотът може би е заради тоталната ревизия на спорта. Може би е заради реалната диверсификация на български газ. Гръцката връзка, която не можахте да построите толкова години, ще е готова през юли. Реалното пълнене на газа започна. Може би вотът е заради това, че започнахме разследване на "Турски поток", който ни струва милиарди, а не ни даде диверсификация. Истината е една - това правителство няма да разреши да се краде от данъкоплатците. Тези, които са го правили по-рано рано или късно ще стигнат до реално правосъдие. За съжаление, заради тези мотиви утре трябва да вземете вашето решение. Искам да се обърна към всички депутати, особено за тези от ИТН - знаем,че сте влезли с чисти помисли и не сте предполагали, че вашите лидери ще хвърлят страната на произвола в този момент. От вас в момента зависят 7 милиона души. Сетете се за вашата клетва като народни представители. В нея няма Трифонов, Доган, Борисов, Митрофанова. Нека клетвата ви ви води във вашето решение в утрешния ден”, посочи премиерът Кирил Петков при старта на дебатите.


След изказването му последваха аплодисменти в зала. Част от аплодиращите го бе Тошко Йорданов от “Има такъв народ”, който иронично продължи да пляска и след края на аплаузите. Мирослав Иванов го помоли да седне на мястото си, защото нарушава правилника на НС.

 

Още може да видите тук.

 

"Трябваше да изберете нещо друго, не икономическата политика. Висок дефицит- той е 4, 3 процента с ковид. Това е дефицита и той е един от най-ниските в ЕС през тази година. Растеж на вноса - няма как да не нарасне, но износа расте доста. Той расте с 20 процента. Расте в абсолютно всички стокови групи", посочи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на дебатите.

 

"Политически е удобно да се говорят глупости. Ние сме отворени към дебат. Това, което чувам не е предложение как да се управлява кризата, а хората защитени, а популистки лозунги и икономическа философия, която ако можем с едно изречение да обобщя е да го “духат бедните”. Такава политика ние няма да водим", допълни Василев.

 

Изказването му предизвика бурна реакция в зала.

 

Иво Атанасов се заяде с доскорошният си съпартиеца си от ИТН Любомир Каримански.  Той натопи и Тошко Йорданов. По думите му той казал, че ако не се дадат парите за МРРБ и енергетиката, “ние сваляме правителството”. Йорданов контрира: “Преждеговорящият излъга. Не съм казвал, че сваляме правителството” .

 

Каримански: Репликата към Атанасов- коалиционното споразумение е да се спазва от всички. Всеки следи точките. Колко пъти настоявах за точка 27 да точка 46. Ето два конкретни примера. Що се отнася до Лорер. съгласен съм с вас за доверието. Доверието е най-важно. но когато го градим на премълчаване на истината, това е лъжа. как да си обясним факта, че в точка 36 е записано, че трябва да разискваме не само кредитиране, лимити и т. н. и в същото време вие на нито един коалиионне съвет не сте представили Устава.

 

Още може да видите тук.

 

Каримански изброи какво не е изпълнено от коалиционното споразумение.

 

На трибуната излезе Андрей Гюров от ПП, който репликира Каримански.

 

“Споменаха ми името заради коалиционното споразумение. Като се казва истината, трябва да се казва цялата истина. Да ви зачета - т. 46 от споразумението - тя казва, че Министерството на финансите и Българската народна банка трябва да изготвят доклад за ползите и негативите за влизане в еврозоната- присъствахте на всички дебати и знаете, че се работи по този анализ и той ще бъде изготвен точно в срок, записан в коалиционното споразумение. Той трябва да стане основа на мащабна разяснителна кампания. Не се поставя под въпрос датата за влизане в еврозоната. Като цитирате, правете го в цялост и не говорете с полуистини”, посочи Гюров.

 

ПГ на ГЕРБ внесе предложения в Закона за бюджета за държавното обществено осигуряване, с което ние предлагаме 15% увеличение на пенсиите. Това каза от парламентарната трибуна народният представител от ГЕРБ Деница Сачева.

Тя заяви, че освен това от ПГ на ГЕРБ предлагат и добавката от 60 лева да остане до края на годината, както и че настояват добавките до края на годината да се трансформират в социална помощ за най-уязвимите пенсионери и това да стане от 1 януари 2023 година. „Предлагаме минималният размер на пенсията да бъде 430 лева, така че да има съпоставими темпове на нарастване на останалите пенсии от трудова дейност“, съобщи Сачева.

 
„Предлагаме предложените промени за 1 октомври да отпаднат, защото те не са добре обмислени, не са съгласувани и не са получили широко обществено обсъждане със заинтересованите страни“, подчерта тя. Предложението в крайна сметка възлиза на над 1,3 милиарда лева за тази година, но според Сачева „за следващите години ще излезе с 2 милиарда по-малко“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2976 |21.06.2022 На извънредно заседание обсъждат вота на недоверие срещу правителството . 0| 2888 |20.06.2022 Посланиците на страните от ЕС обсъждат френското предложение за преговорите между София и Скопие . 0| 3186 |17.06.2022 Анализаторът Дахер Дахер: Парламентът на България е като криминален роман . 0| 5818 |17.06.2022 Без извънредно заседание в неделя. Обсъждат вота на недоверие във вторник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads