Реклама / Ads
11| 3173 |30.12.2020 НОВИНИ

Време е за Brexit: Брюксел и Лондон подписват споразумението

.
Европейският съюз и Великобритания подписват търговското споразумение, което да уреди отношенията между двете държави след 31 декември. Компромисът бе постигнат след трудни и продължителни преговори, но дойде тъкмо навреме преди изтичането на така наречения “преходен период”.
 

Документът ще бъде подписан най-напред в Брюксел от председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен. След това споразумението ще бъде транспортирано със самолет на кралските военновъздушни сили до Лондон, където подпис ще положи британският премиер Борис Джонсън. 


По-рано посланиците на страните от Евросъюза единодушно одобриха временното влизане в сила на търговското споразумение с Великобритания от 1 януари. Споразумението ще действа временно до края на февруари, защото Европейският парламент няма да успее да го ратифицира до края на годината. Очаква се това да стане към края на месец февруари.


Джонсън пък ще подпише споразумението преди гласуването му в британския парламент, което ще стане вероятно по-късно днес.  


FrogNews припомня, че казусът се вихри още след проведения m,ep 2016 година референдум за излизането на Великобритания от ЕС. Неуспехът за постигане на сделка в британския парламент доведе до оставката на тогавашния премиер Тереза Мей. Неин наследник стана Борис Джонсън, който от критици пък е наричан “европейският Тръмп”. Той също не успя да постигне споразумение сред депутатските редици в парламента, макар и да опита многократно. Джонсън предизвика предсрочни парламентарни избори като хвърли оставка.


Изненадващо обаче консерваторите спечелиха изборите. Това се случи за пръв път от Маргарет Тачър насам. По този начин консервативната партия (от която е и самият Борис Джонсън) успяха да постигнат мнозинство и съответно сделката за Brexit успя да мине в парламента на Острова. 


Именно поради тази причина не се очакват и изненади по време на гласуването в британския парламент.


Премиерът Борис Джонсън „превъзнесе“ сделката в деня преди Коледа, четири и половина години след референдума за Брекзит и близо година след като на 31 януари Обединеното кралство напусна евросъюза.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 12950 |30.12.2020 Доц. Мангъров: Много хора ходят и в Чернобил, но не ви съветвам, защото след време може да получите рак . 15| 3361 |29.12.2020 Ангелов срещу Николова и идеята й за удължено работно време на някои ресторанти . 52| 5437 |28.12.2020 Ген. Мутафчийски: Първите пингвини скочихме. Косатката я няма, време е и другите да скочат . 12| 6024 |27.12.2020 БОЕЦ: Мисия на Брюксел за ваксините у нас заради неадекватното правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads