Реклама / Ads
3| 3841 |21.02.2023 НОВИНИ

Временна паметна плоча за Апостола, оградена с кашпи. Абсурд, кич или недоразумение?

.
Учудващо е, че възпоменателната плочата на Апостола не е поставена върху фасада на сграда, както е прието. Този странен паметник е ограден с кашпи, на които има логото на Район ”Красно село” - Столична община. Инициативата е по повод 150-годишнината от обесването на Васил левски. Според сведенията Левски е бил погребан под това паркомясто, което попада в “Зелената зона”. Вместо да отдадем адекватен почит към делото на Апостола на свободата, ние сме в ситуация на неуважение, излишен кич и претенция.
 

На паметната плоча пише: "Тук през 1873г. е погребан Васил Левски”. Тя е поставена на ул. „Даме Груев” в София. Тя не върху фасада на сграда или постамент, а по средата на паркомясто, оградено от бели кашпи с цветя и венци, имитиращо "своеобразен гроб". Показателно е, че организацията за градска хроника "Етюдите на София" нарекоха тази инициатива "Паркираният" гроб на Левски".

 

"Според авторитетни историци това е мястото на гроба”, коментира фотожурналистът Цветан Томчев пред Нова телевизия. Томчев изтъкна: „Това е временен паметен знак и няма нищо нередно, след като е разрешен от местните власти. Той е сложен за една седмица и е по повод открити документи."

 

„Плочата не е поставена според правилата. Има специална наредба за паметните знаци. Важният въпрос обаче е какво означава Левски за нас и нуждаем ли се от гробно място на Левски, за да почитаме и уважаваме неговото дело”, коментира историкът Тодор Чобанов.

 

Инициативата за поставянето на паметната плоча за Левски е на кмета на Сухиндол и на г-жа Росина Станиславова - кмет на район "Красно село". Спорно е къде е точното място на гроба на Апостола. Поставянето на плоча по този начин е поредният абсурд, на който  ставаме свидетели като общество. Вместо да отдадем адекватен почит към делото на Апостола на свободата, ние сме в ситуация на неуважение, излишен кич и претенция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3032 |15.02.2023 Удължиха срока на временна закрила за украинските граждани . 14| 4134 |10.02.2023 Митрофанова обърна плочата: Българите все пак са русофилски народ . 1| 3842 |08.02.2023 Геофизикът Ш. Кравчик за белите петна в измерванията и разлома в Анадолската микроплоча . 0| 2968 |01.02.2023 До 4 март догодина удължават временната закрила на бежанците от Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads