Реклама / Ads
15| 15102 |09.04.2023 НОВИНИ

Всъщност главният прокурор струвал 28,7 милиона, но рубли. Тази сума уважителна ли е?

.
Иван Гешев Източник: БГНЕС
Преди два дни главният прокурор обяви, че е обиден, защото е бил оценен на 350 000 долара. Става дума за твърдение на един вестник, че банкерът Цветан Василев бил платил въпросната сума на американски лобисти с цел Гешев да бъде включен в списъка със санкции по глобалния закон ”Магнитски”.
 

"Обиден съм, защото българският главен прокурор е оценен толкова евтино. Не са останали явно много от парите на вложителите в банка КТБ. Ако трябва извън шегата да кажа, това не ме учудва", заявил Гешев.

 

Твърдението за дадената сума е толкова категорично, че човек остава с впечатлението, че или Гешев, или служител на медията, е присъствал на плащането на американците. От друга страна е смущаващо, че в САЩ тарифите за подобни „услуги“ са паднали толкова много. А може би цената зависи от стоката? Кой да знае...

 

Има обаче вариант, в който и главният прокурор, и преданото му издание да бъдат удовлетворени – доларите се превалутират в рубли, както разпореди преди време Путин и всичко е шест. Получава се много достойната сума от ₽28 700 000.

 

Има българи, които не биха дали и 50 стотинки за главния прокурор – знам такива, - но те просто му завиждат: заради въображението (не казвам, че е болно, а че Юнг описва как емоциите у някои се превръщат в образи) и говорителката Сийка, естествено.

 

През 2022 г. излезе книгата на Роберто Савиано „Куражът винаги е сам“. Посветена е на скромният и тих човек и смел магистрат Джовани Фалконе. В нея има такъв пасаж:

 

Колко струва куражът? Каква е цената за грам?

От какво е направен, щом гори толкова много?

Каква суета е куражът! Колко показност!

Пълниш ли гърдите си с него, или поне възглавницата?

Достатъчно мек ли е, за да спиш върху него?

Препродаваш ли го изгодно, или е губеща сделка?

Кога си го избрал? Спомняш ли си?

Проклинаш ли го понякога? Разбира се, че го правиш. Ясно е.

Колко плати за този твой хубав кураж?

Все още не знаеш. Мислиш, но не знаеш.

Какъв звук издава

Куражът,

Когато падне на земята?

 

Трудно се улавя тихата сила на справедливостта.

 

Засега нивото на родния „Фалконе“, да прощава истинския, се съизмерва с мерака на чичо Денчо, описан от Михалаки Георгиев: да бъде назначен за диригент на духовата музика, защото ръкомахането с пръчица е нищо работа в сравнение с надуването на тромпета и биенето на барабана. В същото време си главен, подчиняват ти се и ти се възхищават.

 

Себеуважението е хубаво нещо, когато е плод на реална самооценка. Патологичната самовлюбеност е опасна, перверзна и гротескна. По принцип, де. Твърдят го учени.

 

Не смея дори да си помисля, каква ще е реакцията на Гешев, ако по някаква случайност или фактологична грешка, американците - и те са хора - вземат, че го вкарат в списъка със санкции "Магнитски 3"? Ужас, да не чуе дявола!

 

Емил Азар

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4525 |07.04.2023 Риалити по прокурорски: Пуснаха нова порция чатове, разследват журналист от “Биволъ” за част от ОПГ . 5| 3135 |05.04.2023 Обвиненията срещу Тръмп - обида спрямо народа. Съдиите и прокурорите били "лунатици" . 10| 4192 |31.03.2023 Кирил Петков: Ще направим предложение за премахване на поста на главен прокурор . 0| 2941 |31.03.2023 Прокурорският син от Перник се изправя пред съда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads