Реклама / Ads
3| 3150 |20.05.2023 НОВИНИ

Все още няма закон за личния фалит. На този фон бързите кредити се раздават като топъл хляб

.
Източник: личен архив
Увеличава се броят на раздадените бързи кредити у нас. От Асоциацията за защита на потребителите призовават политиците за съставяне на Закон за несъстоятелност на физическите лица, по-известен като закон за личния фалит.

Много опити на политически партии не успяват да изработят и да бъде приет адекватен закон за личния фалит, казва Пейо Майорски, председател на Асоциацията за защита на потребителите.

 

С одобрения от Министерски съвет вариант на проект на Закон за несъстоятелност на физическите лица, по-известен като закон за личния фалит, ще продължи тормозът от фирмите за събиране на вземания върху длъжниците, т. нар. колекторски компании.

 

Това е становището на Асоциацията за защита на потребителите

 

"Има хора, които са принудени да теглят всеки месец нов кредит, бърз кредит, за да могат да покрият стария си. За да не изпадат в положението на наказателни лихви, защото изпадат ли в наказателните лихви, те влизат много бързо в омагьосания кръг и оттам просто няма излизане."

 

Влезлият в сила преди повече от 10 години Закон за потребителския кредит дава определени привилегии на потребителите, които умело биват заобикаляни от кредиторите.

 

"Бизнесът има закон за личния фалит. Тук въпросът е да се създаде за редовия човек такъв закон, който да покрива абсолютно всичките хора."

 

Сега действащото законодателство не допуска физически лица, които са в неплатежоспособност, да бъдат обявени в несъстоятелност.

 

В повечето съвременни законодателства присъства личният фалит, но в България жилищният фонд на населението е над 90% за разлика от останалите страни в ЕС.

 

При новия закон за несъстоятелност на физическите лица у нас ще се обособи "имотна мафия", в която ще се съсредоточат имуществата на длъжниците, предупреждава Пейо Майорски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2420 |20.05.2023 Мартин Захариев: Нямам покана за министерски пост в кабинета ”Габриел”, но имам самочувствието за него . 7| 2336 |20.05.2023 Росен Христов: Няма причина цените на тока да бъдат извън нормалните . 13| 3171 |20.05.2023 Ивайло Мирчев: Няма да има тайно гласуване за кабинет "Габриел", цената е непосилна . 9| 2843 |19.05.2023 Илхан Кючюк заяви, че няма да бъде част от следващото правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads