Реклама / Ads
1| 7258 |06.03.2024 НОВИНИ

„И все пак, Животът е прекрасен“: Морфов с ударно завръщане на сцена - стана „Рицар на честта“

.
Източник: Facebook
Александър Морфов стана „Рицар на честта“ след премиерата на новата му постановка „И все пак, Животът е прекрасен“, която се състоя на 4 март на сцената на „Театро отсам канала“.
 

Актьорът Валери Йорданов лично му връчи статуетка на Дон Кихот, която е специално излята за режисьора от българи, живеещи в САЩ, от сдружение „Сцена без граници“.

 

„Животът е прекрасен“ е представление, което, за жалост, беше свалено от афиша на друг театър, но актьорите са много въодушевени, че отново са с този спектакъл на сцената. А младите им колеги се справят прекрасно“, казва пред БТА Димитър Бакалов, директор на „Театро“.

 

Сценографията е на Татяна Димова, по идея на Никола Тороманов. Понеже нашата сцена е по-малка, тази комуналка, която представлява декорът, стои доста по-автентично, коментира Бакалов.

 

„Александър Морфов е най-добрият български режисьор. В момента той е изключително креативен. И, въпреки че този спектакъл го знае наизуст, непрекъснато прибавя и измисля нови неща. И това е наистина много забавно. Надявам се и хората да го оценят. Очаквайте изненади, защото с такъв режисьор винаги има приятни изненади“, казва още директорът на „Театро“.

 

По думите му първите две дати за представлението – на 4 и 7 март, са били разпродадени в рамките на 48 часа. Имаме амбицията да обиколим страната в близките месеци, като вече имаме твърди дати за Варна, каза още Димитър Бакалов. На 1 и на 25 април са следващите два дати в София, спектакълът ще се играе и през май, и през юни.







„И все пак, животът е прекрасен” е по пиесата „Самоубиецът”, която най-дълго е останала под тоталната забрана на комунистическата цензура – цели 60 години. Наричат текста на Николай Ердман „Ревизор“ на 20-ти век“, а авторът е сравняван с Гогол.

 

Фотографът Стефан Н. Щерев, който беше изхвърлен от Народния театър от директора Василев, събщо е присъствал на премиерата на спектакъла. Това показаха и снимките му във Facebook, видя ФрогНюз.

 

Реакциите след премиерата на „И все пак, Животът е прекрасен“ не закъсняха.

 

"Снощи беше премиерата... Както винаги- Залата беше препълнена, въздухът витаеше някаква невероятна магия... Аплодисментите не спираха. Видях в очите на хората сълзи от радост, вълнение, че отново могат да се насладят на прекрасните постановки на Морфов!", написа във Facebook групата "Да върнем Александър Морфов в Nародния театър", Петя Божкова.


"Да отбележа, че ме впечатли поднесената кошница от Бившата публика на Народния театър. Споделям я с вас, Приятели! Поднесен беше плакет и пластика от името на Сцена без граници- от Чикаго!"


"Мен вълненията от преживяното ме държат много дълго време, а навярно и вас.... Благодаря ВИ, мили Творци на изкуството. За мен ВИЕ Сте значими ТИТАНИ!"
"Не се гаси, туй що не гасне!"


.


"Снощи зрителите заявиха безрезервната си подкрепа към режисьора Александър Морфов и благодариха за уроците по чест, достойнство и как се търси и отстоява истината.
За проявеното съзнателно непокорство и отстояване на свободата!, написа Десислава Каменова.

 

„Ние се вдъхновяваме от вас“, Вие от своя учител - Юлия Огнянова. В името на приемствеността и съзидателността!
Така достойно и почтено се остава във времето.
Моля, приемете този символ на честта!
Снощи този плакет и пластика на Дон Кихот бяха поднесени на господин Морфов."




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3961 |06.03.2024 Мария Габриел и президентът Радев мълчат и не реагират на чудовищната провокация на Стево Пендаровски. Защо? . 12| 4500 |06.03.2024 "Гардиън": Обединеното кралство е готово да предостави на Украйна всички замразени руски активи . 4| 19271 |06.03.2024 Секретарката на Зартова призна: Нотариуса е идвал два-три пъти в кабинета ѝ. Адв. Атанасов по няколко пъти седмично . 24| 11579 |06.03.2024 Емил Соколов за ФрогНюз: "Възраждане", ИТН и БСП не могат да простят на Денков, че не е като тях

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads