Реклама / Ads
34| 5419 |18.03.2011 НОВИНИ

Всеки момент удрят Либия; тя плаши с контраудари

.
М. Кадафи
Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, която позволява въздушни удари срещу Либия, за да бъде спряна офанзивата на лоялните на Кадафи войски срещу бунтовническите групи, съобщава Си Ен Ен.
 

Първите удари може да бъдат нанесени още няколко часа след гласуване на решението. Според документа, гласуван късно тази нощ, се създава и забранена за полети зона над Либия, за да се предотврати бомбардирането на завзетите от опозицията градове. Според решението на ООН международната общност има право да се намеси в Либия, като започне военна операция. Подчертава се обаче, че не е е предвидена пряка военна намеса, т.е. чуждестранните военни сили няма да могат да използват в Либия сухопътна войска.

За резолюцията гласуваха 10 държави, сред които САЩ, Великобритания и Франция. Както се очакваше, Русия и Китай се въздържаха. Подобна позиция заеха още 3 страни - непостоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.

Документът изисква от привържениците и противниците на Кадафи незабавно да прекратят огъня и да позволят на международната общност да вземе всички необходими мерки, за да не се допусне насилие срещу мирното население в Либия. Предлага се също така да бъдат замразени всички сметки в чужбина на Либийската национална нефтена корпорация, свързана с Кадафи.

Няколко часа преди гласуването на резолюцията от Триполи заявиха, че всяка намеса във вътрешнбите работи на страната създава риск от морски и въздушни атаки в Средиземно море. "Всяко гражданско или военно транспортно средство ще стане обект на нашите контраудари", обяви представител на министерство на отбраната.

В изява по радиото снощи Кадафи обеща да удави тази нощ бунта в град Бенгази - главна база на неговите противници. Той увери защитниците си, че до сутринта на 18 март ще бъде потушена и съпротивата в град Мисурата, намиращ се в Западна Либия и който цял месец се съпротивлява срещу опитите на режима да възстанови властта си там.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 6880 |16.03.2011 Г. Касчиев плаши българите с ядрен облак, експерти отричат . 6| 5070 |01.03.2011 Сдружение на общините плаши правителството с протести . 17| 5670 |28.02.2011 Операция "Европейци" тече в момента . 2| 5085 |22.02.2011 500 българи в Либия; 180 места в самолета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads