Реклама / Ads
6| 3322 |27.01.2022 НОВИНИ

Политици се страхуват от война, а у нас бомба след бомба: Шоков скок в цените на основни храни през януари

.
Източник: БГНЕС
В последните дни всички политици и медии говорят за война, страхуват се от подобен сценарий в отношенията Русия-Украйна-САЩ. Нещо обаче у нас остава на заден план. Истината е, че война в България се води отдавна, а някои от хората се борят за оцеляването си със зъби и нокти на всички фронтове. Новата бомба избухна вчера, когато Комисията по стоковите борси и тържищата ни сюрпризира с над 17-процентно поскъпване на 27 основни храни от потребителската кошница през януари тази година в сравнение със същия период на миналата.
 

Експертите наблюдават основни храни като захар, брашно, олио, масло млечни и месни продукти. Инфлацията при храните в момента надвишава тази при останалите стоки и услуги, а прогнозите са повишението в цените да продължи.

 

Според проучване на Сдружението „Храни и напитки“ хората с по-ниски доходи у нас вече отделят 70% от бюджета си за храна. Причината за поскъпването са по-скъпите горива, ток, а също и пандемията.

 

Данните на Комисията по стоковите борси и тържищата показват, че през този януари в сравнение с януари миналата година значително са поскъпнали млечните продукти, пилешкото месо, олиото с цели 36%.

 

На годишна база поскъпване има и при плодовете и зеленчуците. Рекорд държат морковите - с 43% и зелето - с 41%.

 

„Има една формирана, устойчива тенденция на поскъпване. Тя не е рязка , не е шокова, но е постоянна. И 2021 година може да се определи като година, в която се измести тенденцията. Сега кривата на постъпването се измести, поскъпването вече е със 17% почти повсеместно, почти на всички продукти“, обясни пред БНТ председателят на Комисията по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

 

Има ли светлина в тунела?

 

Все пак при някои храни има макар и минимално, поевтиняване в сравнение с миналата година. Оризът е поевтинял с 1% заради добро световно производство, а свинското месо запазва цената си заради свръхпредлагане в Европа.

 

Енергийната криза и по-високите цени на торове и препарати за растителна защита доведоха до поскъпване на хляба с 34% на годишна база. От асоциацията „Хляб за България“ прогнозират увеличението да продължи заради двойно по-високите разходи на хлебопроизводителите.

 

„Възможно е поскъпване на хляба, но то ще бъде много плавно. Защото пазарът няма да го позволи и не можем да очакваме някакви сериозни ценови сътресения“, каза Георги Попов, Асоциация „Хляб за България“.

 

Иначе консумацията на хляб у нас намалява, но това е свързано със спада в броя на населението. Потребителите купуват основно масовите видове хляб – „Добруджа“ и бял, но има и тенденция за увеличено потребление на по-здравословни, пълнозърнести хлебни изделия.

 

Законът на джунглата

 

И докато всички се притесняват да не би да избухне война, у нас бомбите гърмят една по една… Всъщност ние сме като вълци в глутница и Законът на джунглата у нас е в пълна сила. Той е нещо много просто. Има едни над теб. Има едни под теб. Ядеш и стъпчеш тези под теб, за да угодиш и да си вкусен на тези над теб… който оцелее, ще разказва…

 

Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 20382 |27.01.2022 Гърмят атомни бомби, но политици и медии си правят оглушки . 9| 3293 |24.01.2022 Маринов: Голяма част от родните политици действат като недосегаеми и не носят никаква отговорност . 23| 3232 |21.01.2022 Проф. Стоянов: Българинът не вярва в науката, защото не се доверява на официалните говорители – политиците . 10| 4073 |19.01.2022 Шеф Манчев предупреждава политиците: Доверието се губи бързо, когато не правиш нищо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads