Реклама / Ads
15| 4867 |08.12.2020 НОВИНИ

Всичко по темата за COVID 19! 2764 нови случаи за денонощие, починали 213

.
Новите случаи на коронавирус у нас за денонощие са 2764, при направени 6260 PCR теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. Починали са 213 души. Излекувани са 3370.
 

Инфектирани са 44 процента от изследваните.

 

В София новите случаи са 543, следват Пловдив с 326, и Стара Загора с 214 новозаразени.

 

Пациентите, настанени в болница са 6821, от тях 523 са в интензивни отделения.

 

Допълнителен отпуск за служителите в образователната система, преболедували COVID-19

 

10-дневен допълнителен отпуск предлагат от  МОН за работещите в образователната система  преболедували COVID-19. Целта е по-ефективното им възстановяване.


Това стана ясно от анекс към Колективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, подписан вчера от министъра на образованието Красимир Вълчев, синдикатите в образованието и двете сдружения на училищните директори у нас, съобщи БНР.


А анекса е потвърдена и вече договорената работна заплата. Учител започва с 1260 лева, старши учител с 1300 лева, главен учител с 1350 лева.

 

Полиция пред магазините в Пловдив ще следи за струпване на хора

 

Строги мерки в Пловдив заради струпването на хора във и пред магазините. Полиция ще следи за спазване на противоепидемичните мерки до 2 януари идната година. Контролът ще бъде в пиковите часове, в които обичайно има по-сериозен наплив на клиенти - между 17 и 21 ч. 


Това стана ясно от думите на областния управител на Пловдив Дани Каназирева. 


Проблем с мерките срещу COVID-19 имаше само в събота, 5 декември. Установен е голям нарушител - магазин, в който са допуснати над 700 души при ограничение от 150. Скандалните снимки на големите опашки обиколиха светкавично социалните мрежи. Оказа се, че проблемът не е само в Пловдив. РЗИ е съставила акт на собственика в размер на 2000 лева.


Заради случилото се контролът ще бъде затегнат. Ке се проверяват обекти в цялата област, в които съществува риск от струпване на хора. 

 

Фризерите за ваксината на Pfizer вече са във ВМА

 

Военномедицинската академия получи хладилниците за ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech. Три нискотемпературни фризера бяха доставени до ВМА. Те са необходими, тъй като разработката на фармацевтичните компании изисква съхранение при рекордно ниски температури от -70 градуса по Целзий.


ФрогНюз припомня, че фризер бе доставен вчера и в Бургас. Избухна и скандал, който предизвика бурни реакции. Оказа се, че размерите на хладилника не са съобразени с тези на помещението, в което ще се намира и се наложи вратата да бъде разбита. Освен това снимки в социалните мрежи показаха, че кашонът с фризера е наопаки, което създаде опасения, че уредът се транспортира в нарушение на предписанията.


По-късно стана ясно, че кашонът е бил свален по-рано и сложен заради дъжда и лошото време. 


Още фризери ще бъдат разпределени във военните болници в Пловдив и Варна. Те ще стигнат до лечебните заведения утре.

 

Болницата в Елхово спира приема на Covid пациенти


Общинската болница в Елхово спира приема на пациенти с Covid, пневмонии и остри респираторни заболявания. Решението е взето на заседание на Областния медицински съвет,.

В общинската болница „Св. Иван Рилски” в Елхово бяха разкрити със заповед на диктора на РЗИ Ямбол 15 леглаза лечение на пневмонии, причинени от Covid.

Поради големия брой заболели медиции липсата на другилекари, с които да бъдат заменени, лечебното заведение преустановява приемът на болни. Пациентите от общините Елхово и Болярово ще бъдат насочвани към държавната болница в Ямбол и частната „Св. Йоан Рилски„, където утре ще бъдат разкрити допълнителен брой легла за ковид пациенти и там ще могат да се лекуват 46 заразени.

В областната болница броят на леглата е 54, 7 са в реанимацията.

 

Бургас вече има фризер за ваксината срещу COVID-19

 

В Бургас пристигна фризер, в който ще се съхранява ваксината на "Пфайзер". Фризерът с вместимост 850 литра ще бъде монтиран в сградата на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Съоръжението поддържа температура от минус 40 до минус 86 градуса.

По препоръка на производителя на ваксините, те могат да се съхряняват до 6 месеца, каза кметът на Бургас Димитър Николов, цитиран от БТА.
Още по темата
Президентът последен на опашката за ваксина, животът на всички бил еднакво ценен
Помещението, където ще бъде монтиран фризерът, е с видеонаблюдение, има и осигурена жива охрана.

Като начало ще осигуряваме с ваксини областите Бургас, Сливен и Ямбол. Хладилното съоръжение може да събере 175 500 броя ваксини, информира д-р Величка Григорова от РЗИ-Бургас.

Ваксинирането е разпределено да се извърши на пет фази. В първата попадат лекарите, фармацевтите и стоматолозите - хората на първа линия. Към момента няма официална информация кога ще пристигнат първите ваксини.

Кметът Димитър Николов каза, че в Бургас не се отчита спадане на нивото на заболеваемост.

Голям проблем е липсата на лекари в болниците. Голяма част от медиците са или болни, или под карантина. Имаме и отказ на лекари, които са в по-напреднала възраст и не искат да влизат в ковид отделенията, обясни Николов. В големите хипермаркети в града започват проверки, заради сигнали за струпване на много хора в обектите. Контролът ще бъде поет от служителите на полицията.

 

Болни с коронавирус и в Дома за стари хора в Шумен

 

Случай на зараза с COVID-19 е регистриран в Дома за стари хора "Стефан Смядовски" в Шумен, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Коронавирусна инфекция е установена при служител от персонала в петък, след изследване с РCR. При последвалите тестове на обитателите на дома са установени още трима заразени. Те са в добро състояние, без усложнения. Предприети са необходимите противоепидемични мерки.

Новорегистрираните случаи на заразени с коронавирус жители на област Шумен през последните три дни са 129, сочат данните на РЗИ. Сред тях са две момченца на по няколко месеца, две медицински сестри, един лекар и четирима преподаватели. Общата заболеваемост е 434 на 100 000 души от населението.

В МБАЛ-Шумен са починали 12 заразени с коронавирус от петък до тази сутрин, съобщиха от лечебното заведение. Сред тях е 32-годишен мъж, който е най-младата жертва на коронавируса в областта.

МБАЛ - Шумен продължава да е една от най-натоварената болница в страната, лекуваща пациенти с COVID-19. В лечебното заведение са хоспитализирани 254 души. От тях 202-ма са с потвърдена коронавирусна инфекция, а на останалите 52-ма се очакват резултат от тестовете им.

В интензивно отделение са седем пациенти, от които шестима са интубирани.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4271 |07.12.2020 До четвъртък - списък с всички лекари, желаещи ваксина срещу COVID-19 . 37| 4577 |07.12.2020 Борисов: Разпоредил съм на 21 декември да отворим всичко . 12| 4567 |07.12.2020 Първи проблеми с ваксината срещу COVID-19. Фризерът се оказа твърде голям . 30| 4798 |07.12.2020 Д-р Ангел Кунчев: Не знаем какви са характеристиките на ваксината срещу COVID-19, ЕАЛ още не я е одобрила

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads