Реклама / Ads
34| 10706 |16.01.2024 НОВИНИ

За всичко са виновни САЩ, а българите са велик народ. Защо вярваме на всичко?

.
Хората вярват на всичко в интернет. Понякога отказвам да повярвам на това. Все си мисля, че пропагандата и дезинформацията са твърде елементарен опит за заблуда на човешкото съзнание, но изглежда греша. Поне ако се съди от коментарите на потребителите в социалните мрежи. 
 

Ясно е - троловете са навсякъде и фалшиви профили и страници тиражират каква ли не информация. Тъжната истина обаче е, че много потребители, зад които стоят живи хора, с професии, семейства и образование, попиват като гъби и често формират мнение, което е на светлинни години от темелите на хуманизма и завещанията на Шарл дьо Монтескьо и Жан-Жак Русо*. Защото в интернет изглежда не “сърфират” хора, а бродят зверове - забравили човешкото, озлобени от живота, без дори критичен минимум критично мислене.

 

Хората обаче вярват. Вярват, че извънземните ще дойдат на земята чрез проекта “Син лъч” на НАСА и САЩ и ще помогнат на Антихриста да установи нов световен ред. Вярват, че глобалното затопляне не съществува и изобщо даже не разбират какво представлява глобалното затопляне - огромни температурни амплитуди, които оказват непоправимо въздействие върху климата на планетата, водят до топене на полярните ледове, редуват продължителна суша с проливни дъждове и прочее. Хората вярват, че с ваксините ни чипират, че САЩ стоят зад глобален план за контролиране на човешкото съзнание, че илюминатите дърпат конците на целия свят, че знаменитостите са рептили, че 11 септември и заговор, че Бритни Спиърс е мъртва и има двойничка. 





И желаят всичко най-лошо на враговете си. Независимо дали става въпрос за български доброволец, отишъл да се бие за Украйна и намерил смъртта си на фронта, или за човек, който се бори с най-тежката диагноза - рак. Защото нашият сънародник се е бил за “нацистите от несъществуващата държава Украйна”, а болният от рак е американският военен министър. Но… “така им се пада, браво!”, пишат от сигурността на собствения си дом татуирани с ликовете на Ботев и Левски българските потребители. 


.

.

.

.

.

Питам се къде сбъркахме. Защо таим толкова злоба, такава ненавист към всичко и всички? Къде се загуби критичната ни мисъл? В образователната ни система ли се корени целият проблем? В липсата на мотивация сред учителите? Липса на доверие в институциите? Липса на доверие в медиите? 

 

Може би проблемът е във всичко. Във всички нас. В образованието, което така и не намери начин да възпитава мислещи младежи. Трудно намира мотивирани млади учители. В държавата, която загуби отдавна доверието на народа си. Защото институциите неглижираха хората, а политиците се интересуваха от проблемите им само тогава, когато трябва да спечелят гласовете на електората. Защото у нас чувството за справедливост се превърна в утопия. В медиите, които се продадоха, които работят с алтернативни факти, с алтернативни мнения. 


Виновни сме всички. Защото когато отсъстват истинските авторитети, обществото си създава такива само. И после всички сърбаме гнусната си попара.

 


*Шарл дьо Монтескьо и Жан-Жак Русо оказват огромно влияние по време на Френската революция и играят огромна роля за разпространението на Просвещението из цяла Европа, характеризиращо се с вярата в разума, доверието в науката и в рационализма.


Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3867 |16.01.2024 Allianz Trade за България: Оптимистична прогноза за заплатите през 2024 година . 2| 9106 |16.01.2024 За 100-годишнината на автора на "Калуня - каля" излиза сборникът "Смок свири на върба" . 7| 9608 |16.01.2024 Залагат по-малко увеличение на пенсиите по швейцарското правило . 13| 8788 |16.01.2024 Захарова иронизира Германия в стил: "Само луди хора без морал могат да помислят, че ще нападнем Украйна"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads