Реклама / Ads
1| 3713 |20.11.2019 НОВИНИ

На второ четене минаха промени в ред данъчни закони

.
Източник: БГНЕС
Депутатите одобриха на второ четене изменения в редица данъчни закони. С промени в Закона за корпоративното подоходно облагане се изменят Законът за данъците върху доходите на физическите лица, Законът за местните данъци и такси, Законът за ДДС. Повечето от измененията влизат в сила от 1 януари 2020 г.
 

Второто четене на промените ще продължи и утре.

 

С измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане се въвеждат нови правила за данъчно облагане в случаите на трансфер на активи/дейност от Република България към друга част на същото предприятие извън страната. Приети бяха и промени по отношение на данъчното облекчение за преотстъпване на корпоративен данък на земеделски производители.

 

С промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица се намалява административната тежест при ползване на данъчни облекчения за лица с намалена работоспособност, за деца с увреждания и за лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, като отпада задължението към годишната данъчна декларация да се прилага копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК и копия от документите, удостоверяващи направените вноски по реда на КСО.

 

В Закона за местните данъци и такси /ЗМДТ/ се възстановява подаването на данъчна декларация за облагане с данък при безвъзмездно придобиване на имущества, различни от недвижими имоти, ограничени вещни права върху недвижими имоти и моторни превозни средства. Служител на общинската администрация ще образува служебно партида за придобито по наследство превозно средство въз основа на данните, налични в общината и в регистъра на населението, в случай, че не е подадена декларация за притежавано превозно средство в законоустановения 6-месечен срок. Предвижда се физическите лица, включително едноличните търговци, които са задължително регистрирани при доставки на услуги, и данъкът, за които е изискуем от получателя по Закона за данък върху добавената стойност и които осъществяват дейности, посочени в патентните дейности към ЗМДТ, да се облагат с годишен патентен данък.

 

С промени в Закона за ДДС се регламентират случаите на неприсъствено плащане с кредитна или дебитна карта по продажби/доставки на стоки или услуги. Допуска се вместо фискален или системен бон, по електронен път да се издава и предоставя на получателя документ за продажбата. Не беше прието предложението на БСП за намаляване на 5 процента на ДДС за месо, мляко, брашно и хранителни продукти от брашно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3874 |12.11.2019 НС прие на първо четене бюджета на Здравната каса . 0| 3664 |09.10.2019 В парламента гласуват на второ четене промените в НПК . 1| 3867 |25.09.2019 На първо четене в НС: Отпада съкратеното съдебно следствие при тежки престъпления . 1| 4467 |09.09.2019 Шефът на ”Пирогов”: Дежурствата бяха тежки през почивните дни, преминаха 2000 души

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads