Реклама / Ads
6| 5172 |17.07.2019 НОВИНИ

Взеха главата на шефа на Военното разузнаване

.
Ген. Пламен Ангелов
Директорът на ”Военна информация” ген. Пламен Ангелов е подал рапорт за освобождаване от длъжност. Това потвърди министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти. Той посочи, че рапортът е подаден днес в Министерство на отбраната.
 

"След като бъде издаден президентски указ за освобождаване, ще мине в щат на министъра и ще работи в Министерство на отбраната", каза още Каракачанов.

 

На въпрос какви са мотивите на ген. Ангелов, министърът отговори: "В интерес на службата. Когато за една разузнавателна служба почва да се говори и пише много и всеки ден нейният директор да се появява на снимки по медиите, това не е добре за службата", каза още Каракачанов.

 

Попитан дали това има връзка структурата да бъде разклатена и присъединена към друга, Каракачанов посочи, че такова нещо не се готви.

 

"Макар че знаете, че 2015 г. имаше подобна идея и даже внесен законопроект. Подобно нещо аз не го намирам за разумно и полезно. такъв проект няма. Това, което е внесено от Комисията за контрол над специалните служби да се даде едно допълнение, че освен генерал, може да бъде и цивилен служител. Тук влизаме в няколко хипотези. Едната е помните предишни служби с предишния директор, който навърши годините за пределна възраст и за по-малко от 2 години, а мандатът е 5-годишен, трябваше да се пенсионира. Това дава възможност, ако се изпадне в подобна хипотеза, че съответният генерал навършва годините, а му остават още година, две или три, да може да продължи мандата си като цивилен служител. Тук изискванията на закона са да има минимум 10 години опит в структурите на сигурността", обясни Каракачанов.

 

В понеделник Военноокръжната прокуратура в София повдигна обвинения на ген. Пламен Ангелов и бившия директор на служба „Военна информация” Светослав Даскалов, че в период от близо три години службата е издала в нарушение над 500 разрешения за достъп до информация с ниво на класификация „Секретно” и „Строго секретно”.

 

Припомняме, че Военноокръжна прокуратура – София е започнала досъдебно производство за престъпления по служба, извършени от висши офицери в Служба „Военна информация“ /СВИ/ в Министерство на отбраната. Разследването е стартирало след извършена проверка от ДАНС и сигнали, изпратени от ръководството на ДАНС до главния прокурор.

 

Събрани са доказателства за това, че в периода 01.04.2016 г. – 01.05.2019 г. са били издадени 504 разрешения за достъп до информация, класифицирана като държавна тайна с ниво на класификация „Секретно“ и „Строго секретно“ в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация.

 

Разрешенията за достъп до класифицирана информация с ниво „Секретно“ и „Строго секретно“ били издадени от служител по сигурността на информацията в Служба „Военна информация“-МО, а не от компетентния орган – ръководителя на тази служба. Това е довело до нерегламентиран достъп до секретна информация, тъй като достъп е бил предоставен на 504 лица в нарушение на разпоредбите на закона.

 

Същите разрешения, издадени от некомпетентен орган, са довели до издаване на сертификати за достъп до класифицирана информация /КИ/ на НАТО и ЕС от ДКСИ.

Тези факти са отразени в сигналите на ДАНС, станали причина за образуване на досъдебното производство.

 

В периода 01.04.2016 г. – 21.05.2018 г. Директор на Служба „Военна информация“ е бил о.р. бригаден генерал Светослав Даскалов), а в периода 22.05.2018 г. – 01.05.2019 г. директор на службата е бригаден генерал Пламен Ангелов.

 


На 30.05.2019 г. под ръководството на ВОП –София бившият директор на СВИ Светослав Даскалов и настоящият директор на службата Пламен Ангелов са привлечени като обвиняеми за извършени престъпления по служба - чл. 387 ал.1 от Наказателния кодекс и са им взети мерки за неотклонение „Подписка“.

На 31.05.2019 г. ВОП - София е сигнализирала министъра на отбраната за това, че в качеството на обвиняем е привлечен настоящият директор на СВИ- Пламен Ангелов, с предложение за временно ограничаване на достъпа до КИ и отнемане на издаденото му разрешение за достъп, както и предприемане на действия за контрол и гарантиране спазването на ЗЗКИ в СВИ-МО.

 

От СВИ са изискани множество документи, включително и издадените незаконосъобразно разрешения за достъп до класифицирана информация в оригинал, извършени са разпити на 25 свидетели, назначена е техническа експертиза.

В хода на разследването се събират доказателства и за извършени злоупотреби с финансови средства и нарушения на Закона за обществените поръчки в Служба „Военна информация“ - МО. Информация за това се съдържа отново в сигнали на ДАНС, отправени до прокуратурата.

 

ВОП-София е възложила на АДФИ извършване на финансова инспекция, резултатите от която се очакват.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 4991 |16.07.2019 Горанов опроверга шефа на МВР, че хакерската атака е сързана с договора за Ф-16 . 0| 4091 |08.07.2019 Комари превзеха и Кърджали . 3| 4543 |03.07.2019 Данаил Кирилов уволни шефа на затворите заради условията в тях . 10| 8304 |29.06.2019 Уволняват шефа на 6-то РПУ в София, буйствал пиян в заведение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads