Реклама / Ads
1| 2929 |20.12.2022 НОВИНИ

Взрив блокира важен газопровод за износ на синьо гориво от Русия през Украйна

.
Избухнала е експлозия на газопровода за износ на руско синьо гориво ”Уренгой – Помари - Ужгород”, който минава от северозападен Сибир в Русия през Украйна, съобщава световните агенции.
 

Това е един от основните тръбопроводи за износ на природен газ от Русия, който е частично притежаван и управляван от Украйна.

 

Местните власти съобщиха в Telegram, че притокът на газ през участъка от тръбопровода е бил прекъснат към 13:50 часа местно време, т.е. 12:50 българско време.

 

Според други източници при експлозията има загинали трима души. Образувалата се горяща газова факла на мястото на експлозията е била загасена. Посочва се също, че част от тръбопровода 'Уренгой - Помари - Ужгород" е експлодирала по време на планирана поддръжка.

 

Тръбата е била прекъсната близо до с. Калинино, на около 150 км западно от град Казан на р. Волга. Образувалата се горяща газова факла вече е загасена. Тръбопроводът, който доставя газ в Европа от руската Арктика, е построен през 80-те години на 20. век. Той влиза в Украйна през измервателния пункт Суджа, който в момента е основният маршрут за руския газ за Европа.

 

Държавният производител на газ "Газпром" и неговите местни клонове некоментират случилото се. По-рано компанията посочи, че очаква да изпомпва 43 милиона кубически метра газ за Европа през Украйна през Суджа през следващите 24 часа, обем, който е в съответствие с последните дни.

 

Новината ограничи поредното сутрешно поевтиняване на газовите фючърси на нидерландския хъб TTF. Към 14:15 часа българско време TTF фючърсите с доставка през януари се търгува нива нива над 109 евро за мегаватчас, след като по-рано във вторник поевтиня към 100 евро за MWh за пръв път от 14-ти ноември насам, но след новината за взрива на важния газопровод поскъпна за кратко над 114 евро за мегаватчас.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3087 |19.12.2022 Жандармерия и барети блокираха Видин и Враца от рано сутринта. Борят битовата престъпност . 3| 2970 |17.12.2022 Мъск възстанови профилите на блокираните журналисти . 1| 3362 |17.12.2022 Протестиращи блокираха ГКПП „Дунав мост“ при Русе . 10| 4376 |17.12.2022 Борисов с мили очи към Радев: Този президент е спечелил изборите. Ние трябва да се отнасяме с уважение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads