Реклама / Ads
1| 4251 |02.08.2024 НОВИНИ

WSJ за размяната - по канал като от Студената война

.
Източник: БГНЕС
Американският вестник Wall Street Journal, в който работи Еван Гершкович, публикува голям, подробен и явно предварително подготвен материал за това как е протекла подготовката за този обмен.
 

В материала се казва, че Ела, майката на Еван Гершкович, е изиграла огромна роля. Тя се е свързала с високопоставени политици с молби да спасят сина й. Успяла е да стигне и до гала вечеря, където лично се е обърнала към германския канцлер Олаф Шолц с искане да спаси Еван.

 

Еван Гершкович е американец, но участието на Германия в преговорите и размяната е било не само необходимо, но и решаващо, тъй като руснакът и агент на ФСБ Вадим Красиков, сочен за основната фигура в "руския пакет", лежи в германски затвор с присъда за убийството чеченско-грузинския дисидент и полеви командир в Берлин. Германските власти не са искали да предадат осъдения на доживотен затвор агент на ФСБ и до съгласието им се е стигнало трудно, тъй като въпреки съгласието лично на Шолц да се водят преговори за размяна Алексей Навални - Вадим Красиков, висшите правителствени съветници и адвокатите не са дали положителен отговор.







Вчера в първото си изявление по повод извършената обмяна американският президент Джо Байдън изрично благодари на германския канцлер Олаф Шолц.

 

Залогът за участието на германските власти действително е бил голям, тъй като на свой ред руският президент Владимир Путин е лично заинтересован от връщането на Красиков в Русия, подчертава още веднъж Wall Street Journal. В статията се припомня, че Путин и бившия офицер от ФСБ Красиков се познават добре и дори са ходили заедно на стрелбища да се упражняват. Още през 2021 г. Путин използва защитена видео връзка, за да убеждава членовете на Съвета за сигурност да върнат застаряващия вече ветеран от съветско-афганистанската война.

 

Когато Джо Байдън стана президент, Путин му предложил разузнавателните агенции на двете страни да създадат специален канал за размяна на затворници, което е връщане към практиките от време на Студената война, и начин да се заобиколят дипломатите на Държавния департамент.

 

Байдън, който се стреми да освободи американците и да намали напрежението в отношенията с Русия, явно се е съгласил. И дори и когато Путин нахлу в Украйна, преговорите по този канал доведоха до размяната на Тревър Рийд с Константин Ярошенко, а след това и на Виктор Бут с Бритни Гарнър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3794 |01.08.2024 Огненият ад няма край, разрастват се и трите големи пожара в Югозападна България . 4| 3244 |01.08.2024 Трима възрастни и две деца пострадаха при тежка катастрофа в София . 12| 5900 |01.08.2024 Проучване на експерти: Ядем сирене с над 60% вода, тровят ни с бързозрейки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads