Реклама / Ads
0| 3006 |20.05.2022 НОВИНИ

WSJ: САЩ може да отменят санкциите за Беларус в замяна на транзит на зърно от Украйна

.
Източник: Reuters
Съединените щати обмислят възможността за временно премахване на санкциите за белоруските поташни торове в замяна на транзит на украинско зърно през Беларус, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.
 

Според събеседниците на изданието се обсъжда отмяната на санкциите за срок от шест месеца. Предполага се, че доставката на зърно от Украйна ще се извършва по железопътен транспорт през Беларус до литовското пристанище Клайпеда.

 

По-рано WSJ писа , че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е предложил облекчаване на ограниченията върху износа на калиеви торове от Русия и Беларус в замяна на преминаването на кораби със зърно от пристанищата на Украйна. Руското външно министерство заяви, че за това първо е необходимо да се разгледа въпросът за премахване на санкциите върху руския износ.

 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, изказвайки се в Съвета за сигурност на ООН на 19 май, призова Русия да спре блокирането на украински пристанища, съобщава " Гласът на Америка" .

 

„Руското правителство изглежда вярва, че използването на храна като оръжие ще помогне да се постигне това, което инвазията не успя да направи – да разбие духа на украинския народ. Храната за милиони украинци и милиони други хора по света стана заложник на руските военни".

 

Блинкен каза, че "решението да се използва храната като оръжие се взема от Москва и само от Москва". По думите му в украинските елеватори има около 20 милиона тона зърно, което не може да се използва заради войната в региона.

 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също работи върху „пакет от всеобхватни мерки", който ще позволи на Украйна да възобнови износа на храни през Черно море.

 

„В света има достатъчно храна за всички. Проблемът е нейното разпределение и е тясно свързан с войната в Украйна", каза Гутериш на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3385 |19.05.2022 Петков: Никой не може да ни извива ръцете. САЩ: Протягаме ви ръка в момент, в който Русия затръшна вратите . 0| 35631 |18.05.2022 Експерт назова следващата „свещена дата“, на която Путин може да обяви анексирането на украински територии . 0| 3413 |17.05.2022 Министър Йорданова: КС ще потвърди, че парламентът може да закрива съдилища . 0| 3229 |17.05.2022 Ветото на Ердоган за членството в НАТО може да се преодолее, смята президентът на Финландия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads