Реклама / Ads
0| 4085 |13.06.2019 НОВИНИ

НС забрани палатките върху пясъчни дюни

.
Солени глоби ще бъдат налагани на всеки, който постави палатка или каравана върху пясъчни дюни - това прие Народното събрание с гласуваните окончателно промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.
 

По този начин депутатите спряха дивото къмпингуване, което се практикува основно от членовете и приближените на така наречените "екологични" организации, съобщи Новини. бг.

Те опъват палатки и паркират каравани върху дюните на плажовете по цялото крайбрежие и така ги рушат. Тъй като биваците им са извън обособените за това къмпинги, те не плащат нищо и летуват без пари и живеят на метри от вълните през целия сезон.

 

В същото време оставят след себе си тонове боклук, който се събира и извозва от крайморските общини. По този начин са ощетени местните хора, от чийто данъци се плаща извънредното сметоизвозване.

 

С промените за поставяне на палатки върху дюни санкцията е 1000 лева. За паркиране или преминаване с пътни превозни средства през пясъчните образувания глобата ще е от 1000 до 3000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3000 и 5000 лева. За юридическите лица санкциите са от 10 000 до 50 000 лева. Предвижда се законът да важи не само за плажните дюни, но и за тези в близост до крайбрежните зони.

 

Вносителят на законопроекта, народният представител от ВМРО Искрен Веселинов, посочи, че предстои да бъде изготвена наредба с правила за определяне на местата за поставяне на палатки и каравани.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков коментира, че е редно да бъдат определени места, за да се знае кой носи отговорност, ако има оставени отпадъци или нанесени щети.

 

,,Ще ви дам пример с Гърция, където няма как да отидете на неопределено място и да си поставите палатката, кемпера или каквото и да било друго'', допълни той.

Недоволни от корекциите в ЗУЧК са "еколозите", които от два дни организират протести пред сградата на парламента. Въпреки твърденията им, че "хиляди" ще ги подкрепят, митингите им събират 30-40 души.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4326 |13.06.2019 Забраниха палатките върху дюните на морето, протестите продължават . 0| 3928 |12.06.2019 МС и КНСБ в спор за отпадането на забранителният списък с предприятията за приватизация . 1| 4200 |01.06.2019 Забраниха къпането в Дунав край Видин . 14| 4934 |26.05.2019 Борисов: Забранил съм да ми казват резултатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads