Реклама / Ads
17| 12308 |06.11.2021 НОВИНИ

Зад липсващите 60 млн. за АМ „Хемус“ стои един най-обикновен човек?

.
Източник: БГНЕС
Липсващите 60 милиона лева, които са били отпуснати за строежа на АМ „Хемус“ накрая стигат до един обикновен човек. Това твърди на зам.-шефът на ГДБОП Любомир Николов.
 

Припомняме Ви, че вчера по време на брифинг стана ясно, че над 70% от парите за Лот 5 от АМ ”Хемус” са били изнесени кеш - в сакове и чували. Като става дума за 60 от близо 84 милиона.

 

„Нашето разследване стигна до фирми фантоми, които са изтеглили тези суми пари в деня или на следващия ден след постъпването им. Всички тези пари се обединяват в едно лице, което също сме установили“, каза Николов пред бТВ.

 

По думите му става въпрос за човек, който няма политическа кариера и не е свързан с нито една политическа партия, и няма никаква строителна дейност.

 

 „Случайно лице, на което е поставена задача да усвои тези средства и да пренесе  парите

 

Николов посочи още, че „обикновеният човек“ на върха на „пирамидата“ не е бил задържан до момента.

 

„Банката е установена по категоричен начин, но за момента ще запазим в тайна коя е тя“, каза Николов.

 

По думите му е разговаряно със служители на банката, които са извършили физически конкретните операции по теглене на големите суми пари.

 

„При тях са дошли лица, които са поискали да изтеглят тези суми в кеш. Имало е и лица, които са отишли без предупреждение“, каза Николов. При подобно теглене на толкова големи суми пари се заплаща такса към банката от порядъка на 20-30 хиляди лева.

 
„Не са заплатили тези такси и са изтеглили парите“, уточни Николов.

 

Хората, които са теглили големите суми пари са били задържани, разпитани – включително и пред съдия, и освободени.

 

Предстои тепърва да се установи къде физически се намират тези пари.

 

Николов категорично отрече, че разкритията са свързани с предстоящите парламентарни избори. „Ние наблюдавахме замесените лица в продължение на месец, месец и половина. Установихме офиси и домашни адреси, където биха могли да бъдат открити или укрити важни документи, които имат отношение към престъпната дейност. В един момент, може би породено от действията на службата и някои медийни изяви, тези лица предприеха действия по укриване или унищожаване на тези документи“, каза Николов.

 

От думите му става ясно, че унищожението на документите е спряно навреме.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 19414 |05.11.2021 Само във Фрог: Прехвърлянето на парите за АМ „Хемус“ към кухи фирми е станало по време на протестите . 6| 4664 |05.11.2021 Фирма, работила по АМ ”Хемус”: Единственото вярно е, че имаме договор с ”Автомагистрали” . 18| 62199 |04.11.2021 Бойко Рашков: Оградата по границата струва два пъти по-малко пари, отколкото къщата на един човек в Барселона . 41| 4112 |03.11.2021 Проф. Иво Петров: Пълният локдаун е единственото спасение от ситуацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads