Реклама / Ads
32| 8498 |05.11.2021 НОВИНИ

Над 70% от парите за АМ “Хемус” - изнесени кеш в сакове и чували

.
Бойко Рашков
Над 70% от парите за Лот 5 от АМ ”Хемус” са били изнесени кеш - в сакове и чували. Става дума за 60 от близо 84 милиона. Превежданите авансово суми са се движили между различни фирми. За месец и половина в хода на разследването са разпитани близо 200 души. Извършени са редица монтажни работи, без наличие на разрешително за строеж. За тези дейности фирмите са получили авансово плащане от ”Автомагистрали” ЕАД”. За този Лот общата сума е 91 054 000 лева. Проведена е акция, при която са задържани 14 лица.
 

Това стана ясно от бирфинг пред медиите за скандалите с изграждането на магистралата. На него бяха обявени резултатите от проверките по строителството на АМ "Хемус", след които са открити редица нарушения заради превърналата се в порочна практика "ин хаус". В нея е въвлечено спорното държавно дружество "Автомагистрали", което възлга строителна дейност на трети фирми без да се обявяват обществени поръчки.

 

По информация на МВР "някои от тези, които превеждат пари в Дубай", планират да правят среща в Гърция тези дни и да организират протест в центъра на София с тежки машини.

 

Схемата

 

"При извършената проверка на Лот 5 е установено само леко престъргване на земни маси и то в размер на първите няколко километра. Договорът за доставка на материали и наем на механизация между "Автомагистрали” и търговско дружество "X” за строителство на Лот 5 от "Хемус”. Търговското дружество е избрало чрез така наречената процедура "ин хаус”. Договорите са сключени по облекчен ред, без провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки във връзка с договора от месец юни 2020 г. търговското дружество "Х” е получило от "Автомагистрали” авансово сумата от 84 млн. и 108 000 - до момента без изпълнение, тъй като участъкът няма издадено разрешително за строеж. Въпреки всичко сумите са отпуснати", обясниха още от МВР.

 

Впоследствие сумите за Лот 5 се превеждат към банкови сметки на друго свързано търговско дружество на така наречения буфер в схемата за данъчни измами. Буферната фирма също е установена с имена, собственици и е събрана документация. Тази буферна фирма има за цел да прекъсне връзката между търговските дружества, подписали договора с държавното дружество и крайния изпълнител. Буферната фирма незабавно превежда получените суми към банкови сметки на създадени за целта кухи фирми, регистрирани на социално слаби и ниско грамотни лица, голяма част от тях криминално проявени за различни престъпления. Тези кухи фирми са били регистрирани няколко дни по-рано с капитал от 2 лева и без необходимата техника, ресурс и персонал. Установено е, че в тези банкови сметки на тези кухи фирми са преведени около 60 млн. Като основание е посочено за извършване на строителни услуги - без фирмите да имат такъв капацитет

 

"Това са огромни бюджетни средства на българския данъкоплатец, преминали в нечии ръце. Не е ясно къде се намират тези десетки милиони в момента. Това не са средства на Борисов и правителството му. Те са средства на българския данъкоплатец. Стана ясно къде са, как са превеждани. Не е ясно как са разходвани. Във всеки случай - не за АМ “Хемус”. На някои от лотовете няма извършена почти никаква дейност. Обществото трябва да знае, че в областта на Търговище около 600 метра от магистралата се е срутила и в момента тази насипна част се изгребва от тежки машини. Искам да припомня, че неотдавна Борисов направи обичайна инспекция на тази част на магистралата Точно този участък сега се е срутил. Тази порочна процедура, измислена от правителството на Борисов - ин хаус строителство на магистрала, предвижда пълна безотговорност. Пита се - кой ще плати сега ремонта в този участък? Коя е отговорната фирма, изграждала този участък? Няма ли пак да го плати българският данъкоплатец? Строител под прикритие работи непосредствено на магистралата, не знаем кой е отговорен за качеството на това строителство. Това е правителството на Борисов, защото целта очевидно е била ето тази схема, която е само за един лот, по който са разкрити всички фирми", посочи пред медиите служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

 

По думите на Рашков идеалната цел на схемата е била към определени фирми да изтекат бюджетни средства.

 

"Поставете въпроса на Нанков и Аврамова продължават ли да поддържат критичния тон към сегашното ръководство на МРРБ. Попитайте тези, които правят веднага пресконференции след нашите изяви, но не дават отговор на въпросите, които поставяте. Какво ще каже за схемата сега? Къде са тези пари? Има ли участие като управленец в тази порочна схема, знаел ли е за нея. Като ходи на инспекция и е бил на този участък, който се е срутил, как я инспектира и защо ходи там?", попита още Рашков.

 

Къде е прокуратурата?

 

Според служебния вътрешен министър в момента държавното обвинение тупа топката и брани бившите управляващи.

 

“Вчера чух една великолепна говорителка на прокуратурата да казва, че не може да се провежда разследване за едно и също нещо успоредно от МВР и прокуратурата. Вярно е, че когато едно лице е обвинено веднъж, законът не позволява да бъде привлечено за същите факти втори път. Пита се в задачата - кога Сийка Милева, прокуратурата успяха за броени часове да се запознаят с материалите на ГД “Борба с организираната престъпност”, кога успяха да ги сферят с материалите в Националната следствена служба? Кога успяха да направят сравнителен анализ? Фактите са следните - прокуратурата извършва разследване на нещо по отношение на магистралите, квалифицирано като безстопанственост. Службите на МВР осъществяват разследване на други престъпления и това са в ГД “Национална полиция” за сключване на неизгодни сделки, в ГДБОП - разследване за пране на пари. Пита се дали прокуратурата осъществява разследване за незаконно строителство. Питайте Гешев, Сийка Милева. Има ли лице, привлечено като обвиняем от прокуратурата и от МВР? Няма такива лица. Защо го казва това представителя на българската от прокуратура - няма нужда от коментар. Обвинението няма намерение да разследва престъпления, свързана с правителството на Борисов", посочи Рашков.

 

Служебният силов министър попита какво е свършило държавното обвинение в последните три месеца и къде са резултатите от започнатите проверки.

"Къде са резултатите? Защо не се обявят, след като тези престъпления касаят цялото общество, парите на българския гражданин? За безстопанственост така разследваха и Лазар Лазаров - бивш шеф на АПИ. Но този човек вече няколко години е разследван и по “неизвестни причини” делото не може да влезе в съда. КПКОНПИ също не може да доведе до край проверките си за този човек", посочи още Рашков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3930 |04.11.2021 Теодора Георгиева: Чак 2019 година получихме парите за строежа на газовата връзка България-Гърция . 7| 3066 |02.11.2021 СО пак увеличава парите за чистене на улици, но контрол на фирмите няма . 1| 3281 |31.10.2021 Изнесени ваксинационни пунктове в цялата страна . 5| 3603 |15.10.2021 Вижте къде ще има изнесени ваксинационни пунктове за имунизации през почивните дни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads