Реклама / Ads
11| 5523 |19.05.2010 НОВИНИ

Задържаха Чиновника, в ход са операциите "Мутрите" и Акцизите"

.
Цветан Цветанов
„Стартира специализирана полицейска операция „Чиновникът”. Това съобщи за Агенция „Фокус” министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, по повод засиленото полицейско присъствие в кварталите „Студентски град”, „Илиенци”, „Надежда” и „Връбница”.
 

По време на акцията служители на полицията са задържали 32-годишният Е.И. - служител на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, съобщи пресцентърът на МВР.

По думите на министър Цветан Цветанов служителят на ведомството е участвал в манипулирането на конкурси за усвояването на европейски средства по Програма „Конкурентноспособност".

Естеството на работата му давало възможност да познава алгоритъма за оценка. Той подавал информация за подходящите крайни финансови показатели и по този начин манипулирал класирането на проектите. Така, като се възползвал от служебното си положение, той получавал имотни облаги.

Спецоперацията се провежда след упорито осеммесечно разследване на престъпните схеми, в които участвал държавният служител.

Служителят на ведомството е имал възможност, благодарение на своето служебно положение да разполага с информация за провежданите конкурси, да променя и манипулира провежданите конкурси, както и да влияе върху резултатите им, чрез подаване на информация за крайните финансови показатели. По този начин той е влияел върху спечелването на определени проекти, поясни Цветанов.

В хода на операцията са проверени 8 адреса.

В момента колегите влизат в кабинета му в министерството, за да изземат компютърни конфигурации и други предмети, необходими за разследването, заяви още Цветан Цветанов.

Би могло да се очакват още арести, най-много 2-3 души, поясни министърът.

Текат за ревизация още две операции, като една от тях - „Акцизите", която стартира в 9 часа.

Трима души за задържани при нея. Проверяват се производители на алкохол в Пещера, Търговище, Карнобат и в районите на Ямбол и Плевен. Обект на проверките е продажбата на алкохолни напитки от различен вид без бандероли или с неистински такива.

През месеците март и април от складове и търговски обекти бяха иззети над 225 000 бутилки. По предварителна оценка щетите за бюджета само от това количество надхвърлят 600 000 лева.

Анализите на ГДБОП отчитат, че въпреки проведените операции иззетите количества са малка част от предлагания на пазара обем. В преобладаващата си част алкохолът е излязъл от лицензирани производители, които са го предоставили на дистрибутори, без да са се отчели пред фиска.

Трябва да бъде дисциплиниран всеки един, който смята, че така ще може да извлича печалби за самия себе си, но ще ощетява в много по-големи размери държавата, заяви Цветанов.

Специализирана полицейска акция под кодовото название "Мутрите" е стартирала снощи в Ямбол.

Задържани са „силоваците от групата на Йордан Баката, известни в града с прилагането на силови подходи, изнудване, рекет, купуване на гласове, каза вътрешният министър Цветан Цветанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5241 |20.04.2010 Задържаха 8000 л контрабандно гориво при Свиленград . 15| 6992 |26.03.2010 Задържаха двама, изнудвали ясновидка с порно . 0| 4866 |22.03.2010 Задържаха 16-годишен, блудствал с момче на 7 . 12| 7648 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads