Реклама / Ads
2| 4357 |09.01.2017 НОВИНИ

Зафиров: Управляващите раздават плажове на близки фирми

.
„Сериозно сме разтревожени от продължаващата настойчивост, с която правителството в оставка продължава да раздава апетитни и атрактивни плажове на фирми, близки до управлението. Това се прави явно с идеята - част от парите да бъдат върнати под някаква форма и да бъдат използвани в предстоящите предсрочни парламентарни избори”. Това заяви на пресконференция в централата на БСП депутатът от ПГ „БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ” Атанас Зафиров.

По думите му, управляващите създават усещането, че искат да осребрят участието си във властта и в последната секунда. „На 29, 30 и 31 декември са развалени концесии и са насрочени петгодишни търгове за нови атрактивни плажове, сред които е и този в Слънчев бряг – Север”, посочи депутатът. Всичко това се прави със сгрешена формула за изчисление, обясни Зафиров и добави, че участниците в процедурата са получили по имейл подменени документи. На практика силно е скъсен законовият срок по процедурата.

 

„Излязоха публикации, че експертите от Министерството на туризма са отстранени за сметка на външни представители”, каза още Атанас Зафиров. По думите му при отварянето на пликовете е допусната груба злоупотреба, която толерира двама от участниците в търга, които дори са имали липсваща документация, но е било преценено да продължат за участие. "Има нарушение на целостта на плика на единия участник. Освен това проверка в Търговския регистър за една от двете фирми ще покаже изключително интересна биография на единия от собствениците”, добави Атанас Зафиров. Той информира медиите, че в момента върви подписка на експерти от бранша, които настояват тази опорочена процедура да бъде прекратена и да се търси отговорност от виновните.

 

Специално за плажа Слънчев бряг – Север, Зафиров посочи, че на 30 декември е обявена процедурата за петгодишен търг. „През 2015 година регионалният министър Лиляна Павлова внася в МС решение за прекратяване на действащата по това време концесия. След като престоява известно време това решение, правителството в един момент гласува един друг текст, който дава още един шанс на концесионера да поправи нарушенията си до 1 юли тази година. Тогава МС казва, че дори и да не изпълни предписанията, концесионерът ще остане във владение на плажа до края на септември. Веднага след това единият от собствениците от фирмата концесионер обявява, че влиза като собственик в закъсалия отбор на Ботев и попада в една дълга редица от хора, които са задължени на властта и почва да спонсорира футболни клубове. Проблемите му обаче започват, когато спира да плаща този своеобразен футболен рекет”, информира Зафиров. Според него се създават възможности следващият концесионер на плажа да слага цени на шезлонги и чадъри, както прецени за добре.

 

„Темпото на  свършеното до тук по новия ред  на концесиониране на плажовете може да се сравни със  скоростта на отегчена камила, на която все й все тая къде е краят на пустинята”. Това заяви депутатът от левицата Манол Генов. По думите му забързването на темпото на Министерство на туризма говори за едно - да може да бъдат изпълнени предварително поети ангажименти.

Той обясни, че повече от година и половина след прехвърляне на режима на стопанисване на  плажовете от Министерство на регионалното развитие към Министерството на туризма,  свършената работа се равнява на нулата. „Обричането на следващия туристически сезон на хаос е повече от обещаващо. Министърът на туризма  вероятно се успокоява, че си върши работа, като се заплашва този и онзи концесионер с прекратяване на концесията, с финансови санкции - но нека по-добре обясни на обществото какво е свършено”- заяви социалистът. По думите, му очакванията са били поне осемте нови концесионни процедури за плажовете да бъдат завършени, а до момента няма  финализирана нито една. Според него, ако се работи с такова темпо- всичките 60 такива концесии, каквито са били намеренията, ще бъдат довършени за около 8 години.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4307 |27.12.2016 Акад. Воденичаров: Управляващите мислят от избори до избори . 1| 5269 |08.12.2016 М. Генов за Фрог: Управляващите ”не пазят” земите си от Ердоган от страх от бежанците . 5| 5160 |05.12.2016 Кольо Колев: Управляващите играят ганкиното хоро . 4| 4933 |30.11.2016 Патриоти: 1 млрд. излишъци се раздават на фирми около ГЕРБ за санирането

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads