Реклама / Ads
11| 2495 |13.09.2024 НОВИНИ

Загиналите пилоти са майор Петко Димитров и ст. лейтенант Венцислав Дункин

.
Майор Петко Димитров и ст. лейтенат Венцислав Дункин
Загинали са двамата пилоти при авиоинцидента край "Граф Игнатиево". Това потвърди преди минути премиерът Димитър Главчев.Те са майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин от ВВС - и двамата - инструктори.
 

"Майорът е роден 1973 година, старши лейтенатът - 1996 година. Изказвам съболезнования на близките. Днес в 12.13 при изпълнение на тренировъчен полет, след полетите на първите групи е дошъл редът за екипажа от Втора база в Долна Митрополия. Излетели са в 12.17, в 12.30 ч. са катастрофирали и загинали", каза министърът на отбраната Атанас Запрянов.

 

Командирът на полета кап. Димитър Петров обясни, че това е бил тренировъчен полет, планиран много отдавна и за който са се готвили месеци наред. Задачата е била изпълнявана многократно в Долна Митрополия и днес е трябвало да бъде изпълнена като генерална репетиция за планираното авиошоу утре. "Отлични летци, с отлична подготовка", заяви той.

 

Самолетът тази година е минал капитално-възстановителен ремонт и е бил приет от ВВС, експлоатиран е без проблем за учебна и тренировъчна дейност. Командирът не можа да даде обяснение защо катапултът не е проработил.

 

"Върви следствие, не мога да коментирам нищо като причини или мотиви. Задачата е тренирана многократно, това само по себе предполага, че са били тренирани за това, което правят. Майор Димитров е един от най-добрите летци на L-39 в България, а лейтенант Дункин е млад пилот с отлични заложби, който беше една от надеждите на базата", разкри той.

За утре ще бъде обявен траур във Въоръжените сили, обяви министърът на отбраната.

 

 

Веднага след катастрофата Атанас Запрянов отмени авиошоуто в Трета авиационна база.

 

Учебният самолет L-39 се разби в авиобаза "Граф Игнатиево" при изпълнение на сложна маневра на пределно малка височина. Машината е била пилотирана от двама летци - инструктор и пилот.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2196 |13.09.2024 Недостигът на вода в Куба изостря социалното напрежение и провокира протести . 4| 2346 |13.09.2024 Предоговарянето на милиардите за България от Еросъюза съвсем забуксува . 0| 2232 |13.09.2024 Стачка на работниците в заводите на "Боинг" в САЩ спира производството на 737 MAX . 7| 3614 |13.09.2024 Брокер предупреждава: Няма да може да купите имот след тази дата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads