Реклама / Ads
5| 3130 |22.02.2021 НОВИНИ

Захариева отрича блокирането на Скопие за ЕС да е заради изборите у нас

.
Източник: БГНЕС
Блокирането на преговори за членство на Република Северна Македония с Европейския съюз няма нищо общо с предстоящите избори в България. Това заяви за ”Политико” външният ни министър Екатерина Захариева, съобщава БГНЕС. Тя бе категорична, че позицията на София по въпроса няма да се промени след вота през април.
 

"Опитваме се да бъдем максимално позитивни, но не мисля, че нещо може да се промени, освен ако нашите приятели не са готови да приложат Договора за приятелство от 2017 г. и да спазват ангажиментите си", отбеляза ръководителят на българската дипломация.

 

По думите й има ясни условия за започване на преговорите, а именно осезаеми резултати при прилагането на споразумението от Преспа между Гърция и Северна Македония, както и Договора за приятелство, сключен с България.

 

Според Захариева трябва да успокоим емоциите. Тя поясни, че харесва емоционалните народи на Балканите. Според нея обаче, когато се прави опит за постигане на споразумение и компромис, е по-добре да те да разговарят помежду си, отколкото чрез медиите.

 

Що се отнася до темата за налагането на нови санкции срещу Русия заради присъдата срещу Алексей Навални, по която министрите на външните работи на страните от Европейския съюз заседават днес в Брюксел, пред ”Политико” Екатерина Захариева заяви, че не очаква някой от колегите й да се противопостави на даването на зелена светлина за евентуални такива.

 

Според нея външните министри ще наложат санкции според новия санкционен режим на ЕС за правата на човека и върховенството на закона. Захариева коментира още, че не е била против посещението на Жозеп Борел в Русия и не е била изненадана от изхода на визитата.

 

"Ясно е, че Русия е поела курс на конфронтация с ЕС. В случая с господин Навални имаме ярък пример за нарушаване на ангажиментите, включително отказ да се вземе предвид решението на Европейския съд по правата на човека. Ще имаме важна дискусия каква да бъде нашата реакция и се надявам да останем единни и категорични", заяви по-рано Борел.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6244 |19.02.2021 Писмо от Битоля до Борисов и Захариева: Чакаме българските си паспорти като граждани на Европа . 17| 3395 |17.02.2021 Министър Захариева: Няма как да ваксинираме членовете на СИК зад граница . 21| 3075 |10.02.2021 Захариева: В С. Македония поколение след поколение са възпитавани в омраза към България . 17| 3171 |03.02.2021 Екатерина Захариева: Не сме щастливи, че казахме ”не” на Скопие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads