Реклама / Ads
20| 4647 |07.08.2014 НОВИНИ

Захариева: Това е правителство на експерти на гражданското общество

.
Екатерина Захариева
Отивам на познато място. Имам много отговорности, за да свърша това, което е поставено като задачи, каза по БТВ вицепремиерът по икономическа политика и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране в служебното правителство Екатерина Захариева.
 

Кратко е времето, но когато имаш ясни цели можеш да свършиш доста. Първият служебен кабинет свърши доста работа. Основен приоритет на този служебен кабинет и то в моя ресор, е максимално бързо да опитаме да възстановим плащанията. По ОП "Околна среда" е спряно плащането по цялата програма. Ще търсим резерви в държавния бюджет, за да възстановим плащанията към строителите. Ние сме загубили средства по регионално развитие и околна среда. Около 150 млн. сме загубили по ОП "Регионално развитие". Първа работа е възстановяване на плащанията от Брюксел. Трябва да се намери начин за плащане, каза тя и обясни, че служебният кабинет няма амбицията да прави ревизия, но ще направи проверка къде е възможно да се намери ресурс в бюджета.

 

Няма как да не кажем истината за състоянието на бюджета. Знаете желанието на президента, което е провокирано от нужда. Трябва да подготвим проект финансовият министър да подготви закон за изменение и допълнение за Закона за бюджета през тази година, съобщи още Захариева, която разбрала от медиите за подписано разрешение от бившия регионален министър Десислава Терзиева за строителство на "Южен поток".

 

От днес съм разпоредила проверка. Това е разрешение за строеж не на цялото трасе, а на някаква част доколкото разбирам. И президентът призова Орешарски: след като сте спрели проекта наистина го спрете. Но ние никога не сме били против "Южен поток". Той е необходим за България. От друга страна това трябва да стане по европейските правила. Наистина трябва да е ясна истината. Ние можем да гарантираме, че ще окажем пълно съдействие на ЕК, за да се разбере нарушено ли е общностното право. Ако Терзиева е подписала такова нещо, значи, че министрите на Орешарски явно не го слушат, каза Захариева. За такива важни обществени проекти, поне основните им параметри е редно да не бъдат тайна. Във връзка с предстоящите избори, тя каза, че имала воля да извади "мъртвите души" от списъците.

 

Миналият служебен кабинет стартира инициатива, която беше полезна - изборен борд. Той предостави препоръки за промени в изборното законодателство. Този път отново сме решили да направим изборен борд, ако там има такива предложения, ще ги предоставим на следващия кабинет, каза още Захариева.

 

Изборите се организират от ЦИК. Надявам се правоохранителните органи, МВР, ДАНС, прокуратурата да следят и наблюдават за извършени престъпления по изборните права и законодателство. Решение на президента е как да излъчи правителството, коментира тя идеята да има министър за изборите.

 

Това е правителство на експерти на гражданското общество. Премиерът няма проблем да се снима с гражданското общество. То беше това, което доведе до оставката на кабинета на Орешарски, това е факт. Служебният кабинет е факт, изборите са факт заради гражданското общество, каза още Захариева.

 

Президентът каза, че се интересува от експертните качества, а не от това каква е политическата принадлежност. Има принципни хора и експерти в служебният кабинет. Близнашки подкрепи не само референдумите, но той защитава обществото и Конституцията, така че какво по-добро от това, обясни министърът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5021 |07.08.2014 М. Андреев: Близнашки е ляв демократ, това не е лошо . 12| 4721 |06.08.2014 Калфин: Служебното правителство да оповести Договора за сътрудничество с ЕС . 25| 5320 |05.08.2014 Цялото изявление на Плевнелиев при представяне служебното правителство . 3| 5269 |05.08.2014 Плевнелиев представя днес новото правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads