Реклама / Ads
0| 4717 |23.03.2016 НОВИНИ

Захариева внесе жалба срещу отказа на ВСС да накаже Желявска

.
Екатерина Захариева
Министърът на правосъдието Екатерина Захариева днес е внесла жалба срещу решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) да не накаже бившата зам.-шефка на Софийския градски съд (СГС) Богдана Желявска.
 

Миналата седмица министърката и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов заявиха, че ще обжалват отказа на ВСС да наложи санкция на Желявска. Именно по предложение на Панов и на предшественика на Захариева – Христо Иванов, преди година започна дисциплинарно производство срещу бившата зам.-шефка на СГС. Аргументите им бяха изведени от доклада от проверката на ВСС в градския съд. Ревизията показа десетки нарушения в организацията на съда, съмнения в случайното разпределение на делата, тотален хаос в администрирането на най-големия съд в страната. Въпреки тези данни, на 10 март ВСС реши, че Желявска не трябва да бъде наказана.

 

"Считам, че решението на ВСС е неправилно поради нарушения на административнопроизводствените правила, противоречие с материалноправни разпоредби и несъответствие с целта на закона", заявява Захариева в жалбата си до Върховния административен съд и настоява за отмяна на решението на съвета.

 

От правосъдното министерство цитират три нарушения на Желявска, с които Захариева обосновава жалбата си.

 

"На 19 септември 2014 г. и 17 октомври 2014 г. Богдана Желявска не е изпълнила служебното си задължение за лично разпределение на текущите дела, а е допуснала това фактически да бъде извършено от съдебен помощник, като впоследствие е подписала протокол, с който е удостоверила, че разпределението е осъществено от нея (дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 4, т. т. 3, 4 и 5 от ЗСВ)", пише министърката. Другото нарушение на бившата зам.-шефка на СГС, което посочва Захариева, е от 10 ноември 2014 г. Тогава Желявска не е изпратила веднага след определяне на докладчика протокола за случайното разпределение на делото за фалита на КТБ до сървъра на ВСС. Това според Захариева е нарушение на техническите правила за използване на софтуера за случайно разпределение на делата и на етичния кодекс (т. 8.6).

 

Третият случай, цитиран в жалбата, е от 15 октомври 2014 г., когато Желявска разпределя на Румяна Ченалова делото за фалита на "Белведере". Според Захариева тогава съдийката не е изпълнила служебните си задължения, като от всички постъпили на тази дата в СГС молби за образуване на производства по несъстоятелност, в нарушение на заповед от м. юли 2014 г. на председателя на СГС и на етичния кодекс, тя е дала на Ченалова само това дело.

 

"С действията си респективно бездействията си, Желявска е нарушила изискванията на т. 8.6 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати за спазване на принципа на случайно разпределение на делата", пише в жалбата на правосъдния министър. В нея се посочва още, че достигнатите от дисциплинарния състав и възприети от ВСС изводи, относно извършеното нарушение са неправилни и необосновани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4603 |21.03.2016 Захариева иска да се затегне дисциплината в затворите . 11| 4706 |20.03.2016 Министър Захариева: Докладите от Брюксел може да паднат до 2018 г. . 9| 4247 |02.03.2016 Захариева: Чужди експерти идват у нас, дават рамо за реформата . 11| 4445 |24.02.2016 Захариева: Казусът КТБ е тест за правосъдната система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads