Реклама / Ads
0| 3208 |29.06.2022 НОВИНИ

От ”закъсняло, но правилно” до ”безумно” - така реагираха партиите за изгонването на руски дипломати

.
Парламент
Още тази сутрин политици от различни партии реагираха на изгонването на 70 руски дипломати от България, което бе оповестено снощи от премиера Кирил Петков. Мненията им бяха от единия до другия полюс. От едната страна са Корнелия Нинова и Костадин Котадинов, от другата Христо Иванов и депутати от ”Продължаваме промяната”.
 

Костадин Костадинов от "Възраждане" определи решението за дипломатите като безумно, взето еднолично от премиера Кирил Петков. Повтори тезите от публикация на Корнелия Нинова във "Фейсбук", че то не е обсъждано в коалиционен съвет, не е гласувано на заседание на Министерски съвет.


В момента тече среща на ръководството и парламентарната група на БСП, "за да решим как да продължим" по думите на лидера Корнелия Нинова, която се обяви против гоненето на руските дипломати.


"Ако бяхме правова държава с действащ независим главен прокурор, днес той щеше да поиска поставянето на премиера под запрещение. Кирил Петков е опасен за България, обсебен от мания за власт", каза лидерът на "Възраждане".


Председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов се противопостави на Костадинов. Обяви, че, ако някой трябва да бъде поставян под запрещение, то това е "Възраждане" и твърди, че решението не е взето еднолично: "Аз имам информация, че е обсъждано на 18 май прилагането на принципа за пропорционалност за състава на дипломатическите мисии. То е политически подкрепено от "Демократична България" и ние много дълго време сме настоявали за това решение. От тази гледна точка е обсъждано и в коалиционния съвет. Смятаме, че то е закъсняло, но правилно", каза Христо Иванов.


Зад решението за изгонването на дипломатите застана и "Продължаваме промяната": "Доверявам се, че това е правилното решение", коментира депутатът Димитър Гочев. "Правителството в оставка има същите правомощия", каза той на въпроса дали сега е моментът да се взимат такива решения, предвид че кабинетът е в оставка. По думите му, когато има данни от службите и от външно министерство, че тези лица трябва да бъдат изгонени, то по-скоро е технически въпрос.


Че решението е самосиндикално, твърди и "Има такъв народ". "Още когато ходихме на делегация в Украйна, той даде тази идея на перона на гарата в Полша", твърди депутатът Станислав Балабанов, като по думите му на разговора е присъствал и Атанас Атанасов от "Демократична България". По думите на Балабанов е трябвало първо да има съобщение от службите с доказателства, че "тези хора наистина са шпиони".


"Ако службите са си свършили добре работата, те трябва да продължат нататък. Напоследък се появяват съмнения, че по високите етажи на властта има хора, които продължават да обслужват руски икономически интереси, специално да пазят интересите на "Лукойл". Тези, които поискаха изключения за България, щяха да налагат вето срещу шестия пакет санкции срещу Русия - тези, трябва също да бъдат разследвани от българските служби", коментира депутатът и бивш министър на външните работи Даниел Митов. Намекът му е, че трябва да бъдат разследвани и Петков, и Асен Василев заради договореното временно изключение от общоевропейските санкции за внос на руски петрол.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2918 |29.06.2022 Депутатите няма да обсъждат да се върне ли хартиената бюлетина днес . 0| 3207 |29.06.2022 Радев от Мадрид: Надявам се Петков да е взел добре обосновано решение за руските дипломати . 0| 3501 |29.06.2022 Отиващият си кабинет пуска парите по Плана за възстановяване . 0| 2837 |29.06.2022 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от в.з. Килиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads