Реклама / Ads

2| 2653 |12.02.2021 НОВИНИ

Изключват лекарства от кръв и кръвна плазма от позитивния лекарствен списък на НЗОК

.
Създава ли се законодателна бомба, след като лекарствата, които се произвеждат от кръв и кръвна плазма, ще бъдат изключени от позитивния лекарствен списък на НЗОК за времето на извънредното епидемично положение?

Промяната бе направена днес по предложение на д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ в Закона за здравното осигуряване. Според нея българските пациенти с вродени имунодефицити ще имат гарантирани лекарства.

 

„Те ни сезираха, че има риск медикаментите, с които се поддържа животът и здравето им да напуснат позитивна лекарствена листа и да не могат да им се осигуряват поради нараснало потребление на кръв и плазма във връзка с епидемията от Covid-19, защото в същото време се повишава производствената цена на продуктите. Механизмите, които сме въвели и те са тристепенни - регулиране цената и гарантиране на възможностите на бюджета на касата да ги покрива, дават разчети, коитокарат фирмата да има отрицателна цена при представяне на тези продукти на българските пациенти“.

 

БСП и ДПС обаче гласуваха твърдо против промяната с обвинения, че ГЕРБ създават законодателна бомба. Професор Георги Михайлов от БСП заяви:

 

„Министерството на здравеопазването, Касата, Сметна палата, кой ли не са против този законопроект. Той стана като новата Конституция - всички са против, цялото общество ни се смее, но ние казваме, не се отказваме, искаме да дискутираме въпроса“.

 

Нигяр Джафер от ДПС заяви, че движението не подкрепя промените с мотива:

 

„Предлага се създаване на Надзорен съвет на Надзорния съвет на Здравната каса. Може би, по подобие на наблюдаващия прокурор на главния прокурор. Току що разбрахме, че този надзор на надзора ще бъде заменен с механизъм, наблюдаващ механизма... Това са абсурди, уважаеми колеги“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 7| 2430 |29.01.2021 Европейската агенция по лекарствата решава за ваксината на AstraZeneca . 22| 2569 |12.01.2021 Евроагенцията по лекарствата преговаря за руската ваксина „Спутник V" . 3| 2493 |06.01.2021 Европейската агенция по лекарствата решава за ваксината на ”Moderna” . 0| 3467 |23.12.2020 Надежда! Ще има лекарства и за пълнолетните пациенти със спинална мускулна атрофия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ