Реклама / Ads
0| 4125 |09.06.2022 НОВИНИ

Заловени от Русия британци и мароканец са осъдени на смърт в ДНР

.
Ейдън Аслин, Шон Пинер, Саудун Брахим Източник: Telegram
Двама британци и един мароканец, заловени от руските сили в Украйна, са осъдени на смърт в ДНР, съобщава руската информационна агенция РИА Новости, предава BBC. Всички те са бивши бойци от украинската армия, които бяха пленени в Мариупол от Русия.
 

28-годишният Ейдън Аслин от Нотингамшир, 48-годишният Шон Пинер от Бедфордшир и третият мъж, мароканският гражданин Саудун Брахим, се явиха в съда в Донецката народна република, която се контролира от проруските бунтовници.

 

Съдът не е международно признат.

 

Съобщава се, че те са обвинени, че са наемници. Но семействата на британците уточняват, че са били част от  армията на Украйна.

 

И двамата британци служат на въоръжените сили на Украйна и Обединеното кралство ясно посочва, че са военнопленници, които имат право на имунитет и не трябва да бъдат подлагани на съдебно преследване за участие във военни действия.

 

В Telegram РИА Новости пише: „Върховният съд на ДНР постанови първата присъда за наемници – британците Ейдън Аслин и Шон Пинер, и мароканецът Саадун Брахим бяха осъдени на смърт, предава кореспондентът на РИА Новости от съдебната зала".

 


 

Ейдън Аслин

 

Един от британците е 28-годишният Ейдън Аслин.

 

Аслин е от Нюарк в Нотингамшир и семейството му  споделя, че се е преместил в Николаев в Украйна през 2018 г. Той става морски пехотинец с украинските военни през 2018 г., сгоден е за украинка и е приел страната за свой дом.

 

Преди се е сражавал с кюрдски въоръжени части в Сирия срещу т. нар. Ислямска държава.

 

След залавянето си, той се появява на снимки и видеозаписи, излъчени в руските телевизии, на които изглежда насинен и подут, докато го разпитват.

 

Шон Пинър

 

Другият британец, Шон Пинър, е на 48 години и е от Бедфордшир. Семейството му твърди, че той е бил "уважаван" войник в британската армия, преди да се премести в Украйна преди четири години, за да сподели предишния си опит и обучение с украинските военни.

 

„Шон се наслаждаваше на украинския начин на живот и смяташе Украйна за своя родна страна през последните четири години. През това време той срещна украинската си съпруга, която е много фокусирана върху хуманитарните нужди на страната“, разказва семейството му.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3030 |09.06.2022 Украински служител: Русия започна да плаща на пенсионерите в Мариупол в рубли . 0| 3052 |09.06.2022 Зеленски призова Русия да бъде изключена от агенцията на ООН по земеделие . 0| 3513 |09.06.2022 Европейски военни останаха изненадани от неефективността на Русия в кибервойната . 0| 3053 |08.06.2022 Украйна изпрати предложения до ЕС за седмия пакет от санкции срещу Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads