Реклама / Ads
0| 2767 |29.11.2022 НОВИНИ

49 души, сред които 2-ма българи са участвали в суперкартела за кокаин в Европа

.
кокаин
Две години разследване на Европол доведе до разбиването на ”суперкартел”, снабдявал една трета от континента с кокаин. При спецоперациите, проведени в няколко държави са арестувани 49 души, сред които двама българи. В операцията на територията на Испания са участвали и служители и на ГДБОП.
 

30 тона конфискуван кокаин и задържани 49 души, от които шестима са високопоставени членове на суперкартела. Такъв е резултатът от операцията на Европол.

 

"Арестите са пример за международна операция срещу най-опасните организирани престъпни групи", заяви Ян Оп Ген Оорт, говорител на Европол.

 

Арести бяха извършени в Нидерландия, Белгия, Франция, Испания, Обединените арабски емирства. Сред задържаните е британски гражданин, за когото се предполага, че е ръководил картела. През последните годините той живеел в Дубай, а преди това в Испания.

 

Глобалната търговия с кокаин е организирана от огромни мрежи, които работят заедно. Вече не става дума за една групировка. И това е изключително опасно, защото те са много изобретателни, бързи и действат извън юрисдикцията на Европейския съюз", каза още говорителят на Европол.

 

Кокаинът се транспортирал главно от Южна Америка и се внасял в Европа през пристанищата в Ротердам и Амстердам. Експерти по наркотиците са скептични за ефекта, който ще имат арестите върху наркопазара в Европа.

 

От Европол, обаче, определят операцията като сериозно предупреждение към целия престъпен свят.

 

"Досега Емирствата бяха безопасен рай за престъпниците, но това време свърши. Вече отлично си сътрудничим с полицията в Дубай, така че престъпниците трябва да търсят друго място, където да се крият", каза Ян Оп Ген Оорт.

 

През последното десетилетие приемането на кокаин в Европа се е увеличило драстично. Според статистиката миналата година 3 милиона и половина души на континента са употребявали кокаин. 
 
 
 
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2974 |29.11.2022 Гълъб Донев: Българите няма да са на студено и тъмно тази зима, заварихме галопираща инфлация . 2| 5573 |28.11.2022 Тарикати, ама не съвсем. Взимат книжките на мъжете, които караха джип по паметника на Съединението . 2| 3118 |28.11.2022 Борислав Сарафов: Повечето кибератаки към България са от Русия . 3| 11552 |28.11.2022 Трайчо Трайков: „Лукойл” избра да остане в България, тъй като се изтегли от Румъния и Италия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads