Реклама / Ads
0| 7724 |15.05.2022 НОВИНИ

Зам.-генералният секретар на ОИСР посъветва българите какво да правят с парите си

.
Джефри Шлангенхауф Източник: стопкадър, bTV
„Инвестирайте“ – този съвет отправи към българите зам.-генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ Джефри Шлангенхауф.
 

„Едно от нещата, които ще се изяснят с присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е, че държавата ще стане по-привлекателна за инвестиции, а те създават работни места, възможности и увеличават стандарта на живот. Така че това засяга живота на всеки средностатистически българин. Така че според мен трябва да се замислите как генерирате инвестиции и възможности. През това минаха и Щатите, след голямата рецесия през 1982 г., когато имаш рекорден икономически ръст – и в работните места, и в доходите, всичко се основаваше на значителни инвестиции и стимули за инвестиции от страна на хората“, обясни той в ефира на bTV.

 

Според него едно от най-важните неща, които България може да направи, е да се придържа към ангажимента на правителството за борба с корупцията и проблемите с интегритета. „Това сякаш беляза България като несигурно място за инвестиции, заради риска от корупция. Ако се справите с това, инвестициите отново ще бъдат привлечени към България“, добави Шлангенхауф.

 

Според него няма бързо решение за успокояване на инфлацията, това ще изисква много отдаденост. „Но ще трябва да разрешим проблемите, свързани с веригите на доставки, особено що се касае до енергийния сектор. Знам, че това е причина за огромен стрес и сред гражданите тук, в България, и в цяла Европа, както и в САЩ“, обясни той.

 

Според него цената на горивата е част от спиралата на инфлацията. „Но вярвам, че трябва да намерим начин да увеличим достъпа на граждани до енергия, като увеличим предлагането бихме могли да намалим цената или поне да забавим ръста на тези цени“, поясни той.

 

Що се отнася до това дали България трябва да приеме еврото, експертът смята, че сами трябва да решим.

 

„Еврото е интересен, успешен експеримент в по-голямата част от Европа, но поради различни причини някои държави може да не искат да се присъединяват към него в даден момент, тъй като имаш по-голяма свобода да използваш собствена парична политика… Нашата организация няма становище по въпроса. България трябва да реши какво е в неин интерес“, каза Джефри Шлангенхауф.

 

Той не можа да отговори с точност кога е възможно България да стане част от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, но изрази възхищение към страната ни за постоянството й по темата.  

 

„Процесът, доколкото знам при предишни присъединявания, е отнемал между 1-2 до 5 години за завършване на целия процес. Датата, на която това ще се случи за България, ще се определи до голяма степен от България, в смисъл, че България има преднина пред останалите кандидатки в някои сфери, което може да направи процеса по гладък. Но няма да имаме ситуация, в която да се групират няколко от тези 6 или всичките 6 държави. Всяка страна самостоятелно ще се движи напред по тази пътна карта“, уточни той.

 

Според него до края на годината цените на горивата, газа и хранителните стоки ще продължат да се покачват.

 

Експертът смята, че след инвазията на Путин в Украйна Русия ще бъде още по-изолирана от международните пазари и икономиката им сериозно ще пострада. „За съжаление, няма да пострада правителството, а руският народ“, завърши Шлангенхауф.

 

Джефри Шлангенхауф е американски икономист. През 2016 г. работи като  частен консултант и съветник по икономическата политика в предизборната кампания на Доналд Тръмп. Роден е в Ню Йорк. Завършва един от най-старите и престижни колежи „Уилиам и Мери“ в щата Вирджиния. Шлангенхауф работи в сферата на публичната политика в продължение на 4 десетилетия. От 2019 г. е заместник генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, обединяваща 38 държави. Целта й е да стимулира икономическия прогрес и световната търговия. Отговаря за надзора по борба срещу корупцията в организацията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13278 |15.05.2022 Бивш генерален секретар на НАТО: При ядрен сблъсък с Алианса губещият ще е Путин . 0| 4122 |08.05.2022 Ген. секретар на НАТО Столтенберг: Конфликтът в Украйна може да продължи години . 0| 2939 |28.04.2022 „Войната е зло“: Генералният секретар на ООН на посещение в Украйна . 0| 3662 |27.04.2022 След визитата в Москва: Генералният секретар на ООН пристигна на знаково посещение в Киев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads