Реклама / Ads
6| 4415 |27.01.2016 НОВИНИ

Зам.-шефът на ЕК: Борисов не може да избяга от прилагането на правосъдната реформа

.
Бойко Борисов
Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви пред БНР, че правителството на Бойко Борисов не може да избяга от прилагането на правосъдната реформа, след като самό е поискало помощ от експерти от Брюксел.
 
В днешния доклад Комисията приветства факта, че България е изразила интереса си да разчита на техническа помощ, както бе заявено от българския министър-председател, и насърчава България да използва в максимална степен всички предоставени възможности.

Като много важни юридически стъпки на българското правителство Тимерманс определи конституционните промени и приемането на други необходими закони през изминалата година:
Българското население силно подкрепя борбата с корупцията и желае подсилване независимостта на правосъдието. Тепърва очакваме конкретни резултати.

Поздравявам правителството, че промени конституцията. Но, както нашият доклад казва – не сме стигнали докрай. Още действия трябва да се предприемат. Сега идва моментът, когато прилагането на реформите на място става най-важно.

Запитан дали вярва, че кабинетът „Борисов“ все още има политическа воля да въведе реформите в рамките на 3-те оставащи години от мандата на Юнкер, който обеща отпадането на мониторинговия механизъм, Тимерманс заяви:

Премиерът Борисов сам поиска конкретна подкрепа на терен от нас. Щом иска външна помощ, това означава, че хора отвън ще дойдат в България, за да помагат на българските власти и тогава няма как да се избяга от необходимостта за реално изпълнение. Вярвам, че той е обвързан с този процес. Ще го следим отблизо, ще продължим да пишем доклади. Знаете какво каза председателят Юнкер за хоризонта, в който работим – до края на мандата на тази комисия. Мисля, че това е постижимо. Но искам доказателства на място, вместо да се говори за крайни срокове и цели. Уверен съм, че с новия подход и с експертите на терен ще се постигне очаквания напредък, който българският народ заслужава. Много е постигнато, но остава огромно количество работа. Убеден съм, че с новия подход – включително с международни експерти – ще видим напредък в България.

Инициативите отвън никога не работят, ако няма натиск отвътре, призна още Тимерманс в присъствието и на румънски журналисти:
90% от хората в България и Румъния желаят по-малко корупция и добре функционираща съдебна система. Те искат политиците им да са „чисти“. Каква по-силна мотивация може да има за политиците за изпълнението на това? Нашата роля е само да помагаме на управляващите да изпълнят това, което искат техните сънародници.

Според Тимерманс, България и Румъния не са тръгнали по различни пътища въпреки разликата в докладите:

Те вървят по един и същи път, но са на различни участъци от него. Това се дължи на факта, че България премина през политическа криза. Тя затрудни продължаването на реформите за определено време. Сега те започнаха отново. Сигурен съм, че България ще успее да навакса. Но двете страни са на различни етапи, защото Румъния постигна забележителен напредък, както пишем в доклада. Тя вече прилага на практика реформите и представя резултати – особено в озаптяването на корупцията на високо ниво.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4438 |27.01.2016 Законът за съдебната власт ще бъде променен, съобщил Борисов в МС . 15| 5304 |25.01.2016 Борисов даде на ДАНС сигнала за подкуп при сделката с „Химко“ . 14| 4475 |25.01.2016 Борисов: Няма проблем със служителите на турския Дианет, командировани у нас . 62| 13619 |25.01.2016 В. Вацев: Борисов може да завърши лошо политически и физически

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads