Реклама / Ads
0| 2687 |19.04.2024 НОВИНИ

Заплатите в Българската армия да се увеличат, приеха депутатите на първо четене

.
Източник: БГНЕС
На редовно заседание в петък парламентът гласува на първо четене увеличения на заплатите в Българската армия. Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%.
 

Ако законопроектът бъде приет, от 1 януари 2025 г. общото възнаграждение за най-ниската длъжност за военнослужещ ще се равнява на средната заплата за страната. Законопроектът беше приет с единодушие в Комисията по отбрана.

Законовото обвързване на най-ниското възнаграждение на военнослужещите към средната работна заплата ще доведе до конкурентоспособност на пазара на труда и осигуряване на въоръжените сили с високо мотивиран личен състав. Това заяви от парламентарната трибуна служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

 

Парламентът прие единодушно със 195 гласа на първо четене промени в Закона за отбраната, внесени от всички парламентарни групи.

 

Измененията предвиждат средно повишение с 30% от 1 януари 2025 г. на възнагражденията, с което ще се намалят съществуващите дефицити в отбранителните способности и ще се задържи човешки ресурс, подчерта Запрянов. Освен това, добави той, с гласуването на законопроекта се поема политическа отговорност за осигуряването, поддържането на армията, окомплектоване с личен състав, както и усъвършенстване на политиката на заплащане и повишаване на жизнения стандарт за постигане на социален статус, съответстващ на високите отговорности, предаде БТА.

 

Министърът изтъкна като аргумент и, че увеличаването на нивата на заплатите на другите служители в сектор „Сигурност“ и в частност в МВР, може да доведе до незабавно преливане на подготвените кадри от армията към системите с по-високо заплащане.

 

"Отбранителните способности на въоръжените сили, позволяващи изпълнението на задачите на военнослужещите са в пряка зависимост от наличния човешки ресурс", изтъкна Запрянов. В момента, по думите му, във въоръжените сили има некомплект за около 6000 длъжности за военнослужещи. "Затова предотвратяването на увеличаването на некомплекта от личен състав и задържането на служба е основен приоритет предвид обема на разходваните материални, финансови и времеви ресурси за подготовката на личния състав до достигане на необходимото ниво за пълното му функционално използване", заяви министърът.

 

Според действащите разпоредби в закона военнослужещите имат право на основно месечно възнаграждение, съответстващо на заеманата длъжност и военно звание. Базата за определяне размера на основното възнаграждение за най-ниската длъжност се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет, посочи още Атанас Запрянов.

С този законопроект възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30% при запазване на изградената диференциация между военните звания и длъжности. Създаването на този механизъм ще даде предвидимост и сигурност на военнослужещите и нужната мотивация да се избере военната кариера, пишат вносителите на промените.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2874 |19.04.2024 ISW: Русия готви наземна операция срещу Харков. Украйна демонстрира способността си, когато е адекватно снабдена с оръжие . 1| 2304 |19.04.2024 Елена Йончева: Работя над резолюция за освобождаването на българите, отвлечени от хутите . 5| 2448 |19.04.2024 Главчев не е предлагал на Радев нищо ново, старите министри засега остават . 3| 2317 |19.04.2024 Главчев пристигна при президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads