Реклама / Ads
4| 4886 |16.09.2009 НОВИНИ

Заплатите в ДАНС няма да бъдат намалявани

.
ДАНС
Заплатите в ДАНС няма да бъдат намалявани, но ще се приложи индексиране на база инфлация, както при останалите възнаграждения, стана ясно днес на пресконференция в МС.
 






Става дума за оптимизиране на работата от наличните щатни бройки, а не за разкриване на нови. Тези служители, които са днес в МВР притежават качествата да свършат необходимата работа, според вътрешния министър Цветан Цветанов.

В момента се реализират съвместни работи между ДАНС и МВР, техните професионални ръководства си кореспондират и резултатите са много по-добри от преди, посочи Цветанов. Сътрудничеството и координацията не трябва да бъдат само между МВР и ДАНС, а между всички служби, свързани с прането на пари и борбата с организираната престъпност, категоричен е Цветанов.

Министърът заяви, че първо трябва да бъде свършена работата по изтичане на средства от бюджета, за да се осигурят по-добри заплати, но това е функция на много ведомства.

Всички служби на МВР, най-вече БОП и ДАНС ще се занимават с престъпни групировки.

Въвежда се и длъжността главен секретар, който да отговаря за администрацията на ДАНС, като от функциите му се изключва оперативно-издирвателната дейност на агенцията.

Финансовото разузнаване остава в рамките на ДАНС. Според Цветанов към момента няма необходимост от работа на служители "под прикритие".

Преминаването на "Гражданска защита" към МВР също цели оптимизация на състава и координация на работата.
По отношение на създаването на Общинска полиция, той каза, че 53 000 души работят в МВР след съкращенията, извършени при предишния вътрешен министър. Твърде вероятно е такава полиция да има само в големите общини.

Днес правителството излезе и с предложение за законови промени, премахващи дублирането на функции между ДАНС и МВР. Стана ясно също, че ДАНС остава без агенция под прикритие. Освен това ДАНС вече няма да има право на арести. Агенцията остава само с възможността за задържане единствено на лице, което е нарушило охраната и пропускателния режим в района на обект, охраняем от агенцията.При такъв случай органите на ДАНС трябва да уведомят полицейските органи и да предадат задържаното лице на тях.

Ограничени са и възможностите за ползване на помощни средства от органите на ДАНС, като отпада използването на химически вещества, служебни кучета и др.
С днешното решение кабинетът дава възможност гражданите да подават писма, жалби, сигнали до агенцията, свързани с основната й дейност.
Приоритет в работата на ДАНС остават контраразузнавателната, информационно-аналитичната и прогнозтична дейност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5009 |07.09.2009 Tелата на загиналите в Охрид българи ще бъдат транспортирани у нас тази нощ . 10| 4863 |26.08.2009 Иван Костов: Бюджетните приходи няма да бъдат събрани . 1| 5123 |26.08.2009 Тотю Младенов: Заплатите не отиват във фризера . 7| 4916 |11.06.2009 Министрите си намалиха заплатите с 15%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads