Реклама / Ads
0| 3106 |02.08.2021 НОВИНИ

Започна обществена дискусия за бъдещето на Националната детска болница

.
Започна дискусия за изграждането на Национална детска болница. Казусът остава нерешен вече 30 години, а през последните две получи нов тласък. На срещата присъстват както представители на парламентарно представените партии, така и заинтересовани страни, здравни експерти и представители на изпълнителната власт.
 

Експертната дискусия е организирана от "Демократична България". 

 

Дискусията идва на фона на прекратения съвсем наскоро договор с "Главболгарстврой". Причината за прекратяването беше отказ от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да издаде виза за проектиране.

 

30 г. идеята за изграждането на национална педиатрия стои в начален етап. В двора на Александровска болница стои скелет на сградата, който е недовършен от години, а според експерти вече е негоден, за да обезпечи нуждите на едно съвременно лечебно заведение. Обществената поръчка за него стартира и в началото на пандемията тогавашиня здравен министър Кирил Ананиев даде зелена светлина за изграждането на Националната детска болница.

 

Финализиран бе изборът на ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" за извършване на инженеринг.

Строежът на детска болница получи статут с национално значение, за да се форсира изграждането.

 

Още през август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я обжалваха. От Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна.

 

Според лекари, родители и архитекти сградата е опасна.

 

В края на месец май тогавашния премиер Бойко Борисов обеща сградата да бъде съборена и на нейно място да се построи нова болница. А в края месец юли тази година здравното министерство се отказа официално да прави болница от скелето в двора на УМБАЛ "Александровска".

 

Скандалите около изграждането на Националната детска болница не спират. Зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров обяви пред Българската национална телевизия, че ведомството е сезирало прокуратурата за тежки нарушения в договора за изграждане на Националната детска болница. По думите му над година дружеството, създадено специално за строежа на тази болница, не е свършило нищо. То превело 10% от сумата за строежа (близо 8 милиона лева без ДДС) авансово на изпълнителя "Главболгарстрой". В договора обаче няма такава клауза и според Петров дтава дума за тежко нарушение. Парите е трябвало да бъдат преведени след започването на строежа.

 

От своя страна от консорциума „ Детско здраве“, спечелили обществената поръчка обявиха, че договорът е публичен и всеки може да го прочете и да види има ли нарушения по него.

 

“Сградата скелет отпада от устройствения план през 2011 г. Тогавашното министерство се отказва от сградата, изработва се план и се предвижда ново строителство. През 2019 г. когато е правена обществената поръчка, никой не се е съобразил с действащия план. Минават 2 години и се разбира, че сградата скелет няма да може да получи градоустройствен статут, не може да се направи проект за строителство”, обясни арх. Виолета Комитова, служебен регионален министър.

 

Очаквайте още подробности.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3176 |01.08.2021 Започна Богородичният пост . 0| 3002 |30.07.2021 БСП ще отбележи 130 години на връх Бузлуджа и с идейна дискусия в Казанлък . 4| 4496 |26.07.2021 Манолова: Ще настояваме преизчисляването на пенсиите и подкрепата за младите да започнат от 1 октомври . 6| 43507 |26.07.2021 Димитър Луджев: Борисов има антиобществена биография с принадлежност към мутренски кръг, който съсипа страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads