Реклама / Ads
0| 2981 |01.07.2022 НОВИНИ

Започва чешкото председателство на Съвета на ЕС

.
Чехия поема от Франция ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. Прага ще предаде щафетата на Швеция на 1 януари догодина.
 

Приоритет на чешкото председателство е организирането на среща на върха за възстановяване на Украйна и прилагане на план "Маршал" за страната.

 

На 15 юни чешкото правителство обяви схемата на своята политика от пет точки. 

“Това ще бъде военно председателство или, надяваме се, следвоенно председателство“, каза Едита Хрда, постоянен представител на страната в ЕС, пред местни медии.

Прага потвърди, че иска да направи всичко възможно, за да накара повече от парите и оръжията на блока да потекат в Украйна, “използвайки всички инструменти и програми, предлагани от ЕС“, според официалния списък с цели на президентството.

 

Работата на Чешката република беше донякъде улеснена, след като Украйна получи статут на кандидатка за членство в ЕС миналата седмица - една от заявените цели на нейното председателство. Неговата работа сега ще бъде да придвижи този процес. Задачата обаче стана по-трудна, тъй като европейското единство, наблюдавано през първите месеци след нахлуването на Русия в Украйна, започна да се разпада.

 

Това не е първият път, в който Чехия поема ротационното председателство на Съвета на ЕС в бурни времена. През 2009 г. - последният път, в който Прага беше на чело на Съвета на ЕС през 2009 г., континентът все още се разклащаше от световната финансова криза, предвестниците на кризата с европейския държавен дълг започваха да се появяват.

Чешката република има за цел да засили регионалното сътрудничество в подкрепа на Украйна и да намери някои общи решения за рязко нарастващата инфлация и продължаващата енергийна криза.

 

Песимистите обаче смятат, че Прага няма да се справи добре и в края на декември всички тези кризи ще се влошат.

 

За коалиционното правителство на страната, което встъпи в длъжност в края на миналата година, е момент да докаже, че е по-проевропейски и ориентирано на запад от предишните чешки администрации.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3015 |29.06.2022 Евгений Кънев: Политиката все повече започва да прилича на кална батална сцена . 0| 2850 |28.06.2022 ПП започва консултации за нов кабинет с ДБ, БСП и независимите депутати . 0| 2842 |27.06.2022 Започва изслушването на кандидатите за шеф на БНТ, Диков е първи . 0| 3619 |24.06.2022 Войната, ден 122: Тежка остава ситуацията в Източна Украйна. Зеленски: Европа започва нова история

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads