Реклама / Ads
2| 2679 |14.06.2024 НОВИНИ

Започват пълен одит в ИА "Борба с градушките"

.
Източник: личен архив
Държавата е осигурила на всички земеделски стопани да застраховат продукцията си срещу неблагоприятни климатични събития, като предоставя частично компенсиране по застрахователните полици.
 

Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов в община Нова Загора, където заедно с министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков проведоха среща с кмета на общината Галя Захариева.

 

Двамата са част от правителствения оперативен щаб, който работи за преодоляване на последиците от градушките в цялата страна. Министър Тахов допълни, че подпомагането обхваща застраховане на плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури, тютюн, зърнени и маслодайни култури. „Максималният размер на подпомагане е до 70% от стойността на застрахователната премия при плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн, и до 50% при зърнени и маслодайни култури“, поясни той.

 

Земеделският министър съобщи, че приемът на заявления по помощта продължава до 31.07.2024 г. „Към момента имаме 3 пъти повече подадени заявления, в сравнение със същия период на миналата година“, каза още министър Тахов, съобщават от пресцентъра на МЗХ.

По предварителни данни са засегнати около 4 600 ха в землищата на селата Караново, Брястово, Кортен, Съдийско поле, Коньово, Омарчево. Съдиево, Езеро, Полско Пъдарево, Питово и град Нова Загора. ‚До каква степен са засегнати ще стане ясно след подадени заявления от земеделците, след извършените огледи и констатирани протоколи. След това предстои да бъдат оценени в каква степен са щетите . Всеки един земеделски стопанин може да се възползва от държавната помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури от неблагоприятни климатични условия. Трябва да има 100 % пропаднали площи, а подпомагането се предоставя под формата на директни помощи, като тя е в размер на до 80 % от действителните разходи‘, уточни министър Георги Тахов. Той подчерта, че обезщетенията на стопаните ще бъдат изплатени по най-бързия начин.

 

Заедно с министър Тахов, в община Нова Загора на посещение беше и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ инж. Валери Ценов.  Той съобщи, че над 1100 ракети са изстреляни от ракетните площадки на Изпълнителната агенция "Борба с градушките" в Южна и Северна  България през изминалите две денонощия. По думите му,  градоносният облак, който причини градушката през последното денонощие , е тръгнал от района на Драгоман, след което е достигнал до Ботевград и оттам се е насочил на изток по протежението на Стара планина, където обработката му със самолетен способ не е била възможна. „От най-северните площадки на  Регионалната дирекция в с. Тъжа, област Стара Загора е започнала обработката на облака чрез изстрелване на ракети, като е направено всичко възможно щетите да бъдат минимизирани. Въпреки това облакът навлиза на територията на област Сливен, в района на Нова Загора“, уточни инж. Ценов. По градоносния облак са изстреляни  196 ракети от 19 площадки на командните пунктове в село Тъжа, област Стара Загора и село Старо село, област Сливен. Във връзка с продължаващите бури и градушки на територията на страната през днешния ден само за 7 часа са изстреляни близо 900 ракети. От началото на активния сезон по градозащита, който стартира на 10 април, са изстреляни 9990 ракети, а за същия период на миналата година са изстреляни 5500 ракети.

Земеделският министър съобщи, че по негово нареждане дирекциите „Инспекторат“ и „Вътрешен одит“ към МЗХ ще извършат пълна проверка на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“.

 

„Ако бъдат констатирани някакви нередности с наличностите и видове ракети, както и тяхната ефективност, нищо няма да бъде спестено и резултатите от проверката ще бъдат оповестени публично“, категоричен бе той.

 

В срещата участие взеха и областният управител на Сливен Чавдар Божурски, директорът на Областна дирекция „Земеделие“-Сливен Тодор Братанов, кметове на общини от областта и земеделски производители от района.

 

По-късно министър Тахов посети землището на село Езерово, за да огледа щетите по насажденията от градушката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3118 |14.06.2024 Пентагонът: Путин не е в позиция да диктува условия . 3| 2846 |14.06.2024 Милен Керемедчиев: Много нови аспекти има в предложението на Путин . 3| 3080 |14.06.2024 Голям скандал тресе Румъния: Съветник на Еди Рама е въвлечен в международен наркотрафик с кокаин . 2| 2439 |14.06.2024 Лидерите от Г-7 пяха ЧРД на Олаф Шолц /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads