Реклама / Ads
7| 4733 |02.03.2011 НОВИНИ

Запор и фалит чакат 80% от общините

.
Председателят на младежкото обединение в БСП Явор Гечев направи мрачна прогноза, че до изборите 80% от българските общини ще са със запорирани сметки и в състояние на фалит.По думите му в момента вече има общини със запорирани сметки, а подобна заплаха грози най-вече малките общини в България.
 

Общините не могат да плащат разходите си за европроекти, тъй като се бавят и самите проекти. Според Гечев малките общини с проекти в ДФ „Земеделие" почти със сигурност ще са със запорирани сметки и със спрени проекти.

Делегират се все повече дейности на общините, а те от своя страна няма откъде да вземат средства да ги изпълнят, посочи той и допълни, че държавата няма визия за развитието на общините.Гечев изрази опасения, че ще бъдат запорирани сметки на общини на партиен принцип.Харта на лявата политика в местната власт предлага лявото крило в БСП. Документът ще бъде предложена и на ръководството на партията.

От лявото крило са категорични, че техните кандидати за местна власт освен , че са красиви, трябва да са и лоялни към определена рамка на лявата политика в местната власт.

„Ясно е, че в тези избори БСП ще се противопостави на управлението на ГЕРБ", посочи Янаки Стоилов. Според него на тези избори БСП не трябва да участва във всеядни коалиции и да се насочва към кандидат „някой симпатяга", зад когото да застане.

„Няма безизходни ситуации, има безизходни хора и политици," подчерта още той.По думите му БСП трябва да формулира своя ясна платформа за местната власт. „Ние тръгваме, за да спечелим тези избори, но не бива да жертваме лявата си идентичност в името на победата на всяка цена, категоричен бе Янаки Стоилов. Той заяви, че мандатите за кметове и общински съветници в предстоящите местни избори трябва да се съобразят със записаните в хартата идеи - общините да се ангажират с разкриването и поддържането на работни места в общинските предприятия, както и да се стимулира бизнеса да създава заетост.

Хартата предвижда и европейските средства да се насочват към проекти с висока полезност, създаване на общинска полиция.Според проекта общините трябва да приемат правила, с които да изключат възможността за участие в обществени поръчки на фирми, които имат задължения към служителите си или са били некоректни към общината.

Друга идея е общината да се грижи за децата чрез облекчения при плащане на такси в детските ясли и градини и допълнителни отстъпки за деца от многодетни и бедни семейства, както и осигуряване на безплатен или при ниски такси достъп за децата до спортни съоръжения за масов спорт.Предлагат се и минимални социални стандарти, на които трябва да отговаря и най-малката община, както и възраждане на общинската жилищна политика.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4853 |14.02.2011 Запорират сметки на ексфутболен бос . 21| 5109 |16.01.2011 Хотелиери в Банско на ръба на фалита . 14| 5925 |02.01.2011 Още фалити на фирми предвиждат икономисти . 9| 5110 |26.10.2010 Кушлев запорира над 1 млн. лв. на Черничкия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads