Реклама / Ads
22| 3139 |25.07.2024 НОВИНИ

Заповедите на войната: обръщение към всички народи, за които войната предстои

.
Десетгодишният Вова на погребението на майка си Марина в Буча. Жената умира по време на руската окупация. Април 2022 г. Източник: Emilio Morenatti
"Войната има повели, колкото и ужасно да звучи това. Те ще помогнат на нас и на тези държави и народи, на които войната тепърва предстои. Дано не, но май да! Съхранете ги, научете ги, ще ви потрябват! Предупреден-въоръжен, както се казва", пише Тетяна Станева.
 

Войната има повели, колкото и ужасно да звучи това. Дори в хаоса и ужаса на войната има някакви закони, спазването на които осигурява живот на цивилните, горе долу нормално взаимодействие в обществото и някакво психическо здраве. Всички закони включително и божиите заповеди съществуват, за да опазват живота и човека от грешки и вреди, а не просто да угаждат на някой президент, Бог, държава или бенефициентите на войната.







Третата година във война роди един кодекс, чието съдържание ще разкрия с пояснения. Контекстът за това са преживяванията и опитът на държавата-жертва, нашите преживявания и опит. Те ще помогнат на нас и на тези държави и народи, на които войната тепърва предстои. Дано не, но май да! Съхранете ги, научете ги, ще ви потрябват! Предупреден-въоръжен, както се казва.


Ето я новата ни конституция, тази на украинското обществото в дните на руско-украинската война. Това е нашата Библия! Заповедите са изброени не по значение, а по логика.


1. Обичайте Държавата и Родината си. Тя, както и майката не се избира. Бъдете ѝ верни, каквото и да случи, където и да сте. Защитавайте я, спасявайте я, подобрявайте я! Няма друго място на таз Земя, където да се хранят корените ви, пази паметта ви, и където да се чувствате свой. Тя трябва на вас, а вие на нея! Тя е даденост, както родителите ви, родният език, мястото, където сте родени, полът и цветът на кожата. Не я изоставяйте! Мислете не какво тя може да ми даде, а какво аз мога да направя за нея. Не давайте да я обезкървят нито свои, нито чужди. Първо - чужди. Ние нямаме друг дом освен Украйна. Затова го браним до последно!


2. Обичайте себе си и семейството си! Грижете се за своето здраве, психическото най-вече. Избирайте решения, които ще са добри за вас. Грижете се за родителите си, дори ако са някъде отделно и са все още силни и самостоятелни. Те чакат децата им да ги защитят, както те са го правили, когато сте били малки. Грижете се за домашните си животни - те нямат никого освен вас.


3. Нашата война е само и основно наша грижа. И колкото по-рано го разберем това, толкова по-добре за нас. Но ако можете, погрижете се макар и за един близък човек край вас, който не е част от семейството ви.


4. Не чакайте помощ от други страни или хора. Нашето спасение е дело само и изключително на нашите ръце. Никой освен нас няма да се погрижи за нашата свобода и бъдеще. Злото трябва да бъде спряно и кой да го направи, ако не ние. То е на нашия праг! Нашите домове и родни са в окупация, нашите хора умират! По нас стрелят! Ние го чувстваме и преживяваме! Хората от другите страни не могат и никога няма да могат да разберат болката и загубите ни тъй както ги чувстваме ние самите. Просто не разчитайте на другите. Нямайте измамни очаквания, за да нямате сетне разочарования.







5. Единството прави силата. Ако се обединим, ще устоим. Най-първо ние между себе си. Търсете единомишленици!


6. Ние всички се уморихме, и военните и цивилните. Позволявайте си почивки. Осигурявайте ги и на военните покрай вас, които са в отпуск. Изказвайте им своята благодарност! Те имат нужда от уважение и почивка повече от нас.


7. Трябва да спрем взаимно да се обвиняваме и осъждаме. Всеки взима решение въз основа на своите опит и чувства, житейски обстоятелства и битови условия. Защо е избягал, защо се крие, защо е отишъл да воюва - той сам ще отговаря пред закона, държавата си и Бог. Пред Него пада и става. Нямаме право да приемаме решение вместо ближния си. Ние нямаме никого другиго освен нас самите. И трябва взаимно да се уважаваме и подкрепяме само по един признак - идентичност. Украинец ли, подкрепя Украйна - свой! Врагът точно това цели - да се поскараме и съмняваме в своята справедливост. Ако не спрем, ще се изядем един друг преди да ни изяде врагът. Подайте ръка, ако виждате че някой пада и му е по-тежко от вас. Но не осъждайте! Въобще мислете какво къде казвате и на кого.


8. Никой не ви е длъжен нито подслон, нито помощ, нито работа, нито дарение и добра дума. Всеки гледа как сам да оцелее. Не чакайте помощ и подадена ръка. Подайте своята някому.


9. Не обвинявайте Държавата! Държавата сме ние! Няма власт отделно, няма народ отделно. Народът е властта! Като обвинявате властта, обвинявате всъщност себе си.


10. Няма правилни решения във войната. Има подходящи за теб и за Държавата в момента. Действайте съгласно съвестта си и обстоятелствата.


11. Помагайте на лидерите или мълчете! На всички им е тежко. На лидерите - най-вече, тъй като те вземат тежки решения и са отговорни за последствията. А помним, правилни решения сега няма. Съответно правят тежък избор между злото и по-малкото зло.


12. Нямаме друг враг освен държавата-терорист русия! В падналата бомба, високите цени, съсипаната икономика, в милионите бежанци, отсъствие на дом, ток, смъртта на брата/сина/, приятеля на войната - за всичко е виновна русия. Натам насочвайте своята ненавист, проклятия и обвинения.







13. Войната е хаос! А хаосът е разруха. Това просто трябва да се приеме като факт! В този хаос изработете своя система, в която да оцелеете. Например, свой график: има ток - работя, няма ток - почивам, спортувам, пазарувам. Когато има сирена направете си правило - взимайте някаква работа и книга в бомбоубежището да не си губите просто тъй времето и да не мислите за лошо. Винаги дръжте телефона зареден. Включвайте пералнята веднага, щом се появи тока за да успее да опере, дорде не изключиха пак. Учете се да ядете суха и студена храна. И паркирайте по възможност колата в подземен паркинг. Дръжте документите си, лекарствата и парите винаги край себе си.

 

14. Никой не знае кога ще се свърши войната. Никой! Както и края на света никой не знае кога ще е. Не се лъжете от експерти и измамници. Бъдете винаги готови за този край и правете всичко възможно той да настъпи колкото може по-бързо.


15. Нямаме утре! Не отлагайте важните решения! Започнете бизнес и тръгнете по пътя към мечтата си! Правете любов с любимия човек и му кажете, че го обичате! Направете предложение за брак, ако цял живот се страхувате. Помолете за прошка! Родете дете! Отидете на мечтаното пътешествие! Не отлагайте нищо желано или необходимо!


16. Спазвайте информационна хигиена. Учете се на критично мислене. Проверявайте фактите и източниците. Търсете истината. Няма друг начин да победим врага в себе си.


17. Търсете помощ, когато имате нужда от нея. Научете се и да я приемате. Ние сме от кръв и плът. Не сме железни, нито каменни. Не сме светци. Не сме ангели и богове. Не сме извънземни. От кръв и плът сме. Всеки пострада и всеки загуби във войната. Всеки! Спрете да чакате от себе си и другите наоколо подвизи. И като не можете вече да се изхранвате, нямате къде да живеете, имате нужда от лекарства, потърсете и поискайте помощ.


18. Да сте уморени и отчаяни, да се боите - това е нормално! Не е нормално да оставате продължително в това състояние. Не се срамувайте, ако имате нужда от Бог, психолог, свещеник, мъдър приятел, молитва, разговор, духовни практики - с една дума да ползвате психологическа помощ. Да сте на антидепресанти и други хапчета не е срамно, и е по-добре отколкото да сте мъртъв или в лудницата. Тогава наистина ще сте безполезни, и то за всички. Лекувайте умът и душата си. Бог и правилният човек покрай вас може да станат вашето огледало и спасение. Бог може това, което е невъзможно за вас. Двама могат повече от един!







19. Ние всички ще умрем един ден, защото сме от кръв и плът. Важно е обаче да умрем с чиста съвест, без дългове към хора, банки, Бог и държава, оставяйки добра памет за себе си и нещо полезно за земята и децата. До смъртта бъдете готови! И до последния дъх пазете светлината в себе си! Не позволявайте врагът и злото да ви обезчовечи!


20. Мислете за бъдещето след войната още от сега. Гответе се да поемете част от работата по възстановяване на държавата. Подготвяйте града за хора със специални потребности и гответе военни психолози. Най-лошото и тежкото ще е след края. Когато настъпи осъзнаването и махмурлука. Но и най-интересното и голямото, най-радостното и възвишеното тъкмо ще започне. Стани част от това Възраждане на нацията и държавата.

 

Не са 10 заповеди! Не са и 20, всъщност! Много повече са! Има и други малки битови правила, които помагат да оцелеем в тази човеконенавистна и несправедлива война. Но произтичат от тези принципи. Те са основата на всичко. Амин.

 

Украинската българка Тетяна Станева, Бесарабски фронт




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3654 |25.07.2024 Експерт шокиран: След август ще има масови фалити в туристическия бранш . 2| 2238 |25.07.2024 Отново оскверниха гроба на партриарх Неофит . 0| 6791 |25.07.2024 Депозити и кредити отново вървят нагоре . 1| 2283 |25.07.2024 В село Воден не били предупредени за пожара от BG-ALERT, трябвало е кметът да поиска задействане

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads