Реклама / Ads
18| 5744 |31.01.2010 НОВИНИ

Заради здравната реформа Станишев и Нанев се нападнаха с думи

.
Здравната реформа се прави насила, тя е незаконна и е геноцид за българския народ Източник: Вяра Йовева
Лидерът на БСП Сергей Станишев и здравният министър Божидар Нанев влезнаха в задочен словесен двубой за честта на здравната реформа. Повод за престрелката стана острата критика, с която червените затрупаха инициативите на ГЕРБ в здравеопазването на семинара си в Хисаря. Нанев обаче не се забави и попита Станишев: Защо като сте били толкова добри хората не гласуваха за вас?
 

От изявлението на Сергей Станишев стана ясно, че Коалиция за България готви списък на “защитени болници”, които да бъдат определени законодателно, както и ще настоява за скорошна актуализация на бюджета в здравеопазването.

Здравната реформа се прави насила, тя е незаконна и е геноцид за българския народ. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев в края на приключилият днес семинар на Коалиция за България в Хисаря. Екс премиерът призова гражданите да излезнат на улиците и да протестират срещу тази абсурдна реформа, която обрича близо 1/3 от българите на липса на достатъчна медицинска помощ. Според него причината за тази реформа е недостиг от 500 милиона лева за болнична помощ. Освен това липсват 350 милиона лева в бюджета за НЗОК и 150 милиона лева, които бяха платени тази година за предишната, посочи Станишев. Крайната икономия по неговите сметки ще е около 100 милиона лева, а замисълът на правителството бил да не ги закриват болниците, а да ги принудят да се самозакрият.

Такава цена не може да бъде понесена от българското общество. Настояваме незабавно да спрат действията си, атакува правителството Станишев.

От Коалиция за България разкриха, че промените в здравната сфера се осъществяват единствено на базата на едно писмо от НЗОК. Социалистите се заканиха да атакуват това писмо пред Административния съд и пред Конституционния съд, но успех щяло да има само с натиск на гражданското общество, смята Станишев. Боличните заведения можели също да обжалват съдебно решението на здравната каса, прикани ги лиерът на социалистите.

Единственият път да бъде спряна тази реформа е натиск от гражданското общество, смята още той. Всяка една болница може да обжалва решението на регионалната здравноосигурителна каса пред съда, подчерта Станишев. Той призова и болниците да направят това.

Последните четири години БСП уверено води не само здравеопазването, но и цялата държава към фалит, беше отговорът на здравния министър от правителството на ГЕРБ. Доказателството е настоящото икономическо състояние на страната. Това коментира пред „Фокус”  Божидар Нанев.
Затова не мога да разбера с какво основание Сергей Станишев си позволява да критикува опитите ни да спасим здравеопазването. През последните години редица болници бяха оставени да фалират постепенно и насляпо без ясни правила, запита министърът.

По думите му - всички 21 болници, които няма да сключат договор със здравната каса са плод точно на безотговорни действия в здравеопазването на предишните управляващи.

За първи път ние се осмелихме да кажем истината и да сложим ясни критерии, по които да отсеем работещите от неработещите болници. По този начин искаме да осигурим реален достъп на хората до качествена медицинска помощ. Защото е заблуда да смятаме, че хората в Дулово например или в друга подобна болница получават нужните услуги. Те и сега са наясно, че не могат да ги получат там и затова ходят да се лекуват другаде. Само че БСП го криеше, а ние го признаваме и отговорно търсим решение на този проблем, каза Нанев.
За да гарантираме медицинската помощ на хората, особено внимание проявяваме към така наречените „защитени” болници, които и сега съществуват. Те и сега получават субсидии от държавата за статут и дейност. Министърът заяви, че ако БСП иска наистина да има реформа и качествено здравеопазване, по-добре е да помогне това да се случи, вместо да развива популистки тези и да призовава хората към бунт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5117 |29.01.2010 Станишев погна министър Караджова . 23| 5394 |27.01.2010 Станишев пресолил "Люлин" със 70 млн. евро . 48| 5105 |26.01.2010 Станишев поиска главите на трима министри от ГЕРБ . 2| 5691 |25.01.2010 Реформата в БАН започва от "пенсионерите"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads