Реклама / Ads
1| 2520 |16.05.2023 НОВИНИ

Зарков призова адвокатите, работещи с пострадали от домашно насилие да говорят за правната помощ

.
Източник: личен архив
Служебният министър на правосъдието Крум Зарков призова адвокатите, работещи с пострадали от домашно насилие да говорят за правната помощ, която се предоставя чрез държавата, съобщиха от ведомството.

Той разговаря с адвокати и ромски медиатори, които предоставят в област Варна безплатна правна помощ на хора в отдалечени населени места и ромски квартали, с фокус превенция срещу домашното насилие.

 

На срещата в регионалния център за консултиране към адвокатска колегия Варна присъстваха и председателят на Националното бюро за правна помощ Наталия Илиева, председателят на адвокатска колегия Варна – Тодор Касабов и координаторът на пилотния център Пенка Бакалова.

 

„Постигнахме голяма крачка напред с подписването на Меморандум между НБПП, Министерството на правосъдието, МВР и адвокатските съвети в страната за сътрудничество и партньорство за навременна защита на пострадалите от домашно насилие“, подчерта Зарков. И допълни, че ролята на МВР е много важна, защото се очаква при всеки установен случай на пострадал полицейските служители да го информират за възможността да ползва безплатна правна помощ и да му съдействат за свързване с адвокатския съвет в съответното населено място.

 

Адвокатите разказаха за актуални случаи, при които са постигнали съдебни заповеди за защита на пострадали, за настаняването им в кризисни центрове и връщането им към нормален живот.

 

Те откроиха един от основните проблеми – колебанието на пострадалите да потърсят помощ, поради страха от насилника и ролята на адвоката и ромския медиатор в този процес по изграждане на доверие. Защото едно от най-важните условия за получаване на съдебна заповед за закрила е жертвата да подаде молба срок до един месец от акта на извършено насилие.

 

Министър Зарков заяви, че по отношение на превенцията на тези случаи е добре да се подходи научно, като се анализират причините, поведението на извършителите и средствата за работа с тях и пострадалите, които дават резултат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2347 |16.05.2023 В нов доклад ЕК призовава за приемането на България и Румъния в Шенген . 4| 3648 |16.05.2023 Зарков за скандала ”Гешев-Сарафов”: ВСС да не се крие, а да си свърши работата . 1| 2359 |13.05.2023 Зарков: Често жертвите на домашно насилие се сблъскват със сложни административни процедури . 0| 2907 |13.05.2023 Крум Зарков няма да предприеме стъпки за отстраняването на главния прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads