Реклама / Ads
35| 5750 |30.05.2011 НОВИНИ

Заселваме България с германци, за да няма АЕЦ

.
Трайчо Трайков
Можем да се откажем от ядрената енергетика, ако в България се заселят германци. С тези думи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков отговори на въпрос при какви обстоятелства у нас е възможно да бъде взето решение за пълен отказ от използване на ядрена енергетика, както направи Германия.
 

Министър Трайков не направи допълнения към този свой отговор. Той обаче отбеляза по-рано на съвместната пресконференция с лидерите на синдикатите, че решението на Германия да се откаже от АЕЦ до 2022 г. не обвързва другите държави-членки на ЕС. „Разбира се, няма как да се правим, че живеем на друга планета и не виждаме какво се случва около нас. В същото време, принципът в ЕС е, че всяка страна има суверенно право да определя енергийния си микс. Това не е тема от съюзна компетентност, а е компетентност на страните поотделно. Така че, автоматично решението на една или друга страна-членка не определя действията на останалите страни. Смятам, че нашата позиция е достатъчно балансирана, включително и с оглед на събитията след „Фукушима“, изтъкна министър Трайков.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обяви на пресконференцията, че синидкатите са били запознати от Трайчо Трайков със сложните преговори, които България води за атомната енергетика.

Срещата е продължила около час. В нея са участвали премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Симеон Дянков, министрите Трайков и Нона Караджова, лидерите на КТ „Подкрепа“ и КНСБ. Синдикатите наблегнаха на положителната си оценка за енергийната стратегия на правителството и похвалиха действията на кабинета по отношение развитието на въгледобива.

Според Пламен Димитров приватизацията на държавните дялове във фирмите от енергийния сектор не трябва да продължава. Министър Трайков отбеляза обаче, че тя би могла да продължи за миноритарни дялове и даде пример с „Марица Изток 2″, а вицепремиерът Дянков го допълни с ЕРП-тата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5583 |30.05.2011 България чиста от бактерията Ешерихия коли . 47| 5299 |30.05.2011 Щит над цяла България поиска Борисов . 27| 6714 |29.05.2011 България има нужда от натовски ракети . 22| 5574 |29.05.2011 К. Тренчев: Демографските проблеми на България са страшни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads