Реклама / Ads
1| 3949 |08.10.2019 НОВИНИ

Защитни механизми за контрол на вноса на украинско птиче месо поиска евродепутатът Иво Христов

.
Трябва да гарантираме интереса на европейските производители, добави Христов
 


.

Брюксел, 8 октомври 2019 г. - Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, постави въпроса за увеличаването на вноса на селскостопански стоки от Украйна в Европейския съюз по време на вчерашното заседание на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП (AGRI). Българският евродепутат е докладчик в сянка по становището на земеделската комисия относно споразумението между Европейския съюз и Украйна за изменение на търговските преференции за месо от домашни птици и продукти от такова месо.

"Към 22 август тази година за 9 от 40 украински продукта с тарифни квоти за внос, са достигнати съответните прагове. Това включва ключови и чувствителни за Европа продукти като мед, царевица и пшенично брашно, например. Относно ситуацията с пилешкото месо, както е посочено в становището, от средата на 2016 г. се забелязва скок на вноса на разфасовки от домашни птици. Ръст от близо 15 000% е смущаващ и показва слабостта в Споразумението за асоцииране. В тази връзка подкрепям предложените мерки, с които ще защитим интереса на европейските производители", посочи в своето изказване Иво Христов. 

Българският евродепутат припомни също така, че се очаква производителите на птиче месо да бъдат потърпевши и от други търговски споразумения, като например това с "Меркосур". 

Христов настоя да бъдат предвидени адекватни механизми за защита от директния внос и от нарушения на добрите търговски практики. По думите му Европейската комисия трябва да помисли за въвеждане на механизми за временно преустановяване и дори намаляване на тарифните преференции в случай на сътресения в чувствителни сектори.

Квотата за внос на украинско пилешко месо е договорена през 2016 г. със споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС. През 2016 г. страната е

доставила на европейския пазар по-малко от 50 хил. тона пилешко месо. Само за две години обаче обемът на вноса се увеличава до 123 хил. тона. Това кара ЕС да премине към предоговарянето на квоти.

В рамките на заседанието Христов повдигна и друг въпрос към представителите на Европейската комисия - дали все още е обект на разглеждане искането към Европейската банка за възстановяване и развитие за заем на стойност 100 милиона евро от страна на голям украински производител на пилешко месо за придобиване на мощности за производство на пилешко в Словения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4010 |08.10.2019 Експерт: Излишъкът се харчи безконтролно от парламента, тук е най-голямата корупция . 5| 6839 |02.10.2019 Тотален контрол! МС ще прави подбор на служителите в администрацията точно преди изборите . 0| 3673 |02.10.2019 Крум Зарков: Искаме връщане на „блиц-контрола“, Борисов да отговаря на въпросите на българските граждани . 1| 3703 |02.10.2019 Ендокринолози: Безконтролният прием на витамини е опасен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads