Реклама / Ads
13| 3945 |09.08.2023 НОВИНИ

Защо българите не са добре дошли в България?

.
Във филма на Милош Форман „Народът срещу Лари Флинт“ главният герой – брутален богат тип – казва: „Трябва да отидем някъде, където извратените са на почит“. Добре дошли в България, страната на неограничените възможности за всичко извратено. В „Народът срещу Лари Флинт“ сюжетът се развива, наелектризира и скандализира около порно изданието „Hustler“ и неговият собственик. И в съда, разбира се.
 

Убийствена сатира за нравствения разпад на една личност, олицетворяваща определен кръг арогантни хора, които смятат, че всичко им е позволена и са недосегаеми за закона.

 

От днес съдилищата в България вече могат да конфискуват в полза на държавата автомобилите на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества. Това, което преди година предложи Иван Гешев, тогава главен прокурор, за да се хареса с популизма си на пострадалите в катастрофи и да спаси поста си, днес вече е факт. Измененията в Наказателния кодекс са публикувани в брой 67 на "Държавен вестник". При това лансираната идея на Гешев бе за конфискация при над 2 промила алкохол, докато приетото от депутатите сваля летвата по-ниско - над 1.2 промила при първо нарушение и едва над 0.5 промила при второ.

 

Добре дошли в България, където извратените са на почит!

 

Съдете сами по четирите случая, описвани във въпросните алинеи, при които се стига до конфискация на автомобила:


- 1. Ако шофирате с над 1.2 промила алкохол, за което се полагат също 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева.
- 2. Ако вече сте осъждани по точка 1, при повторно нарушение с над 0.5 промила отново се отнема автомобилът, и се налагат от 1 до 5 години затвор, и от 500 до 1500 лева глоба.
- 3. Ако управлявате автомобил след употреба на "наркотични вещества или техни аналози". Тук наказанията са конфискация, 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба.
- 4. При рецидив по точка 3 наказанието е конфискация, 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева.

 

Да, редно е, когато има причинена смърт от пияни или дрогирани шофьори, конфискацията при рецидив да се прилага. Но същото не важи за алинея 3 заради недотам надеждните тестове за наркотици, използвани от МВР. В публичното пространство се изнесоха много случаи на погрешно позитивни тестове, включително след употреба на безобидни медикаменти, включително и предписвани на деца. Да не говорим за пушилите цигари с трева, дори и преди седмица.

 

Промените в закона не регламентират къде ще се съхраняват конфискуваните коли. Нито кой ще носи отговорност за тяхното съхранение. Няма текст, който да регламентира наказания за лица, допуснали колите да бъдат ограбвани, карани и пр.

Как ще се конфискуват автомобили, ако са придобити чрез лизинг? Те по закон са собственост на трети лица.

 

А ако колите са фирмени? Защо ще се лишава фирма или предприятие заради нарушение, извършено от физическо лице?

 

А ако автомобилът е под наем?

 

Кръвната проба, твърдят експерти, може да отнеме до една година, докато бъде проверена. И ако се окаже, че лицето с „положителна“ проба е взимало лекарства по лекарско предписание, защото са важни за неговото здраве?

 

Един въпрос, който си задава почти всеки българин след всяка подобна популистка мярка на българските политици: Защо няма ответни санкции за корумпирани ченгета, прокурори и прочие лица по веригата? Как така по презумпция се приема, че всички те са почтени, честни и принципни, а във всеки гражданин да се вижда потенциален престъпник?

 

Защо няма санкции за лошите пътища, честа причина за катастрофи и жертви?

 

Защо, защо само гражданите са на прицел и никога институциите и тези, които ги управляват?

 

За над 90% от българите автомобилът е скъпа вещ, понякога парите се събират дълго време. За мнозина колата е необходимост. Как ще им я отнемеш само поради съмнения за извършено нарушение.

 

Колко съдебни дела срещу държавата ще заведат ощетените?

Това, извинете, не е ли порнография? И крещящо нарушение на човешките права? Нали всеки е невинен до доказване на обратното?

 

Всеки българин ще ви каже, че ефектът от подобни мерки ще е рязко увеличаване на корупцията. Полицейската фраза „Какво праим сега“ вече ще тръгва от 1000 лева нагоре, според марката на автомобила на спрения за проверка водач. Какви сцени и сделки ще се разиграват по тъмно на магистрали и улици ни е бедна фантазията.

 

Освен това, представете си каква възможност се дава на хора с униформи и прокурори да репресират определени хора, които не им харесват например или са поръчани от някого? Не е възможно? В България?

 

Депутатите и лицата във властта не разсъждават върху тези реалности, защото ползват служебни и коли на НСО, които са със специален режим. Тях закона не ги лови.

 

Мутрите и мафиотите пък са си осигурили политически, полицейски и прокурорски „чадър“ и също нямат проблем с новите промени в закона. И е така, защото действието се развива в България.   

 

Лари Флинт е имал проблеми със закона, защото е живял там, където законът има значение. Затова търсел място, където извратените са на почит.

 

Дори българите не сме добре дошли в България…

 

Огнян Стефанов

 

П.П. Изразявам мнение като обикновен гражданин с дълъг опит зад волана. Знам как са решени проблемите в други страни: първо се осигуряват условия за решаване на даден проблем – с паркирането, да речем, - тогава се тръгва към санкциите. Убеден съм, че експерти по темата, а те не са малко, ще бъдат много по-конкретни и критични към популистките и недомислено репресивни текстове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3299 |07.08.2023 Емилия Mилчева: Защо са популистки сегашните напъни . 14| 6117 |05.08.2023 Калоян Методиев: Радев се хвали за щяло и нещяло, но защо се скри за договора с "Боташ"? . 0| 4364 |05.08.2023 Заради проливни дъждове в Словения МВнР предупреждава българите да внимават . 1| 3416 |02.08.2023 Родителите на удареното от мълния дете благодарят на лекарите: Възстановява се много добре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads