Реклама / Ads
0| 3971 |20.05.2022 НОВИНИ

Защо Йорданова не казва колко пари са дали на Венецианската комисия?

.
Надежда Йорданова и Бьорн Берге
12 май. Българското министерство на правосъдието бълва поредица от прессъобщения за визитата на Надежда Йорданова на Международната конференция в Страсбург. Подписала Йорданова разни стратегически документи, снимала се с този и онзи и даже подписала някакъв протокол за даряване на някакви пари от българска страна за общи приказки. Оказва се парите са немалко. Въпросът е защо родното министерство не казва колко точно.
 

Йорданова подписала Протокол за заплащане на доброволни вноски от страна на  България в полза на Венецианската комисия и Европейския съд по правата на човека. Това е информацията, поместена в едно от няколкото прессъобщения на страницата на правосъдното министерство. От публикацията не става ясно обаче какъв точно е този протокол, нито колко точно пари са били дадени. 

 

Затова при проверка на сайта на самата Венецианска комисия откриваме техния прочит на срещата на Йорданова с Бьорн Берге, зам.-генерален секретар, а именно: подписан е протокол за доброволно дарение от страна на България в подкрепа на усилията на Венецианската комисия “за насърчаване развитието на демократични институции, основани на зачитане на върховенството на закона и правата на човека”. И тук липсва конкретика. Но се открива интересен детайл… 

 

Оказва се, че България е дарила доброволно 10 хил. евро на Венецианската комисия на 12 май. Не е ясно от къде точно са дошли тези пари, но по всяка вероятност те са от бюджета на правосъдното министерство. В този смисъл не би трябвало да има нещо подозрително в действията на правосъдната министърка. Въпросът е - защо тогава сумата не е обявена? Да не би някой да се притеснява от обществена реакция? 

 

Питам само. 

 

А иначе премиерът Кирил Петков обеща прозрачност при всеки харч и всичко да е напълно публично. Чудесно. Но никой например не знае къде отиват тези многомилиардни външни инвестиции, за които ни обясниха неотдавна, или каква точно е договорката със САЩ за втечнените горива. 

 

Господа управляващи, един съвет - като кажете “А”, кажете и “Б”. Иначе няма смисъл.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4384 |20.05.2022 Пропагандата на в. ”Труд”: Как и защо анонимници хвалят Гешев и прокуратурата? . 0| 3280 |20.05.2022 Калфин: Защо инфлацията в голяма част от Европа е 7%, а у нас е двойно по-висока? . 0| 5498 |20.05.2022 Нови доказателства показват как руски войници екзекутират мъже в Буча /видео и снимки 18+/ . 0| 3877 |20.05.2022 Министър Йорданова: До 30 дни ще е готов законопроектът за разследване на главния прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads