Реклама / Ads
6| 3429 |30.11.2023 НОВИНИ

Защо самолетът на Лавров не прелетя над България?

.
Сергей Лавров Източник: ЕПА/БГНЕС
Самолетът с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров е прелетял на път за столицата на Република Северна Македония Скопие над територията на Турция и Гърция, но не над България, както се е предполагало, предаде руската пропагандистка агенция ТАСС. С други думи - информацията идва директно от Кремъл.
 

ТАСС твърди, че проследява данните на специализирания сайт за проследяване на полети FlightAware и пише, че полетът е продължил над пет часа, като Лавров вече е в Скопие за министерската среща на ОССЕ.

 

Пристигането на Лавров в Скопие бе потвърдено и от фотографии, качени на официалния профил на руското министерство на външните работи в социалната платформа "Екс". От тях се вижда, че на международното летище "Скопие" Лавров е бил посрещнат от руския посланик в Северна Македония Сергей Баздникин.

 

Пристигането на ръководителя на руската дипломация стана часове след края на работната вечеря на министрите на външните работи и ръководителите на делегации на страните членки на ОССЕ  вчера вечер, на която присъстваха и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, които пристигнаха в Скопие в късните следобедни часове вчера.

 

Блинкън е излетял за Израел веднага след неформалната вечеря в Скопие, като е нямал контакт с Лавров. На пресконференция с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски Борел посочи, че пристигането на Лавров в Скопие е добра възможност "да чуе защо Русия е осъдена и изолирана и след това да каже на господаря на Кремъл, че Европейският съюз и ОССЕ остават единни в осъждането на агресивното и незаконно поведение на Русия".





Министрите на външните работи на Украйна, Литва, Латвия и Естония бойкотират срещата на ОССЕ в знак на протест срещу участието на руския министър на външните работи. 

 

"Мястото на Лавров е в специален съд, а не на масата на ОССЕ", заяви естонския министър на външните работи Маргус Цахкна.

 

Официално 30-ата среща на ОССЕ се открива днес в 11:00 часа българско време, но медиите ще имат достъп само до откриващата и закриващата сесия, както и пресконференцията на 1 декември, след края на срещата. 

 

На нея трябва да бъде избран следващият председател на ОССЕ, като след ветото на Русия и Беларус за Естония в понеделник във Виена беше постигнат консенсус и Постоянният съвет на ОССЕ, в който влизат 57 държави, взе решение Северна Македония да предаде председателството на организацията на Малта. Русия, разбира се, блокираше членът на ЕС и НАТО Естония по чисто политически причини.

 

Българската връзка

 

Министерството на външните работи на България съобщи на 28 ноември, че е разрешено руският външен министър Сергей Лавров да прелети над България, за да кацне в Република Северна Македония за срещата на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ).

 

Искането е било отправено от страна на Скопие. Разрешение е валидно 3 часа преди и 72 часа след определената дата и часове за прелитане. Срещата на върха трябва да се проведе от 30 ноември до 1 декември.





В същото време - през 2022 година, правителството на Кирил Петков не позволи на самолета на Лавров да премине през въздушното ни пространство на път към среща в ръководството на Сърбия. Тогава Лавров отмени посещението си.

 

Пред ФрогНюз дипломатът Милен Керемедчиев обясни разликата между полетът тогава и сега.

 

"Има голяма разлика между посещението на Лавров в Сърбия през 2022 година - това е двустранно посещение. Сега той лети за участие в среща на организация като ОССЕ. Такъв тип посещения са изключени от санкциите, наложени над Русия, определени лица и тяхното пътуване през и към Европейския съюз", каза Керемедчиев.

 

Защо Лавров не прелетя над България?

 

ТАСС предполага - разбирайте "Кремъл каза", че причината самолетът на Лавров да не премине през българското въздушно пространство е присъствието на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова, която е в санкционния списък съгласно действащото право на ЕС.

 

В изявлението на министерството на външните работи на България изрично се упоменава следното:

 

"Даденото разрешение се предоставя за участие в заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров и попада под изключенията от прилагането на санкционния режим на ЕС спрямо него. Даденото разрешение не се отнася за членове на делегацията му, които също са санкционирани лица, съгласно действащото право на ЕС, което е изрично упоменато в нотата-отговор на българската страна".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3218 |30.11.2023 Терзиев назначи нови зам.-кметове на Столичната община . 2| 2982 |30.11.2023 Скандал между Кирил Петков и Делян Пеевски в пленарна зала, Нинова: Излезте и се разберете като мъже /обновена/ . 17| 2787 |30.11.2023 Пеевски към Денков: Защо са го пратили това момченце да си играе в тоя кабинет? То е немирно и не знае с играчките какво да прави . 7| 6294 |30.11.2023 Георги Лозанов: Пеевски е далечен роднина, седнал на масата и започнал да вдига тостове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads