Реклама / Ads
0| 2757 |02.11.2022 НОВИНИ

Затоплянето в Европа е най-голямото в света през последните три десетилетия

.
Източник: БГНЕС
Европа се е затоплила повече от два пъти от останалия свят през последните три десетилетия. Континентът е претърпял най-голямото повишаване на температурата спрямо всеки друг, посочва доклад на Световната метеорологична организация (WMO).
 

Докладът за състоянието на климата в Европа следва едно лято на екстремни метеорологични явления - рекордна гореща вълна във Великобритания. Алпийските ледници изчезват с безпрецедентна скорост, а дълготрайна морска гореща вълна "свари" водите на Средиземно море, съобщава БНР.

 

"Европа представя жива картина на затоплящ се свят и ни напомня, че дори добре подготвените общества не са в безопасност от въздействието на екстремни метеорологични явления", каза генералният секретар на WMO Петери Таалас.

 

От 1991г. до 2021г. температурите в Европа се повшиха средно с по 0.5 градуса по Целзий в рамките на едно десетилетие, докато средната глобална стойност е само 0.2 градуса по Целзий.

 

Миналата година екстремни метеорологични явления, влошени от изменението на климата, главно наводнения и бури, нанесоха щети за над 50 млрд. долара в Европа.

Основна причина Европа да се затопля по-бързо от другите континенти е свързана с факта, че голяма част от континента е в субарктическия и арктическия пояси, които са най-бързо затоплящият се регион на Земята. Проблем са още и промените в климатичните обратни връзки, казаха учени.

 

По-малкото облаци над Европа през лятото означава, че повече слънчева светлина и топлината вече достига до континента, каза Фрея Вамборг, старши учен в Службата на ЕС за изменение на климата "Коперник".

 

Въпреки че температурите се повишават Европейският съюз успя да намали емисиите на парникови газове с 31% между 1990г. и 2020г. Съюзът си поставя за цел да намали емисиите с 55% до 2030г.

 

На -ти ноември в Египет започва годишната среща на върха на ООН за климата COP27.

Очаква се на нея да присъстват френският президент Еманюел Макрон и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и новият британски премиер Риши Сунак.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 9986 |02.11.2022 Газът в Европа поскъпва обратно с над 120 евро за мегаватчас . 0| 2792 |31.10.2022 България валидира първата пощенска марка в Европа на тема ”Киберсигурност” . 0| 2897 |27.10.2022 България продължава да стои на дъното на Европа по върховенство на закона . 2| 4425 |27.10.2022 Изненада! В Европа има твърде много газ?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads