Реклама / Ads
1| 9973 |02.11.2022 НОВИНИ

Газът в Европа поскъпва обратно с над 120 евро за мегаватчас

.
Газът в Европа поскъпва обратно с над 120 евро за мегаватчас с оглед на опасения относно вноса на втечнен газ от САЩ. Това се случва на фона на отложеното рестартиране на голямото LNG съоръжение Freeport в Тексас.
 

Според информация на Ройтерс федералните регулатори на САЩ са казали на Freeport LNG да предостави възможно най-скоро информацията, необходима за планираното рестартиране на съоръжението за износ на втечнен природен газ, второто по големина подобно съоръжение за износ на LNG от Съединените щати, за да имат достатъчно време за преглед на тази информация.

 

Freeport затвори на 8-ми юни поради експлозия на тръбопровод. Компанията заяви, че очакват съоръжението, осигуряващо за износ по 2.1 млрд. кубически фута втечнен природен газ, да се върне към поне частична работа в началото до средата на ноември, припомня БНР.

 

Freeport не може да рестартира дейността си без регулаторно одобрение. Според данни на Refinitiv най-малко четири кораба вече са в очакване да вземат LNG от Freeport.

 

Танкерите Prism Brilliance и Prism Diversity чакат край брега на завода, докато Prism Courage се очакваше да пристигне на 1-ви ноември, а Grace Freesia на 27-ми ноември.

 

Freeport LNG заяви, че има за цел да възстанови през ноември повече от 85% от капацитета за обработка преди пожара през юни и да завърши ремонтите, за да върне съоръжението на пълен производствен капаците до март догодина.

 

Рестартирането на централата ще осигури необходимото гориво за отопление и електроенергия, когато зимата настъпи в Северното полукълбо.

 

Износът на втечнен природен газ от САЩ през октомври остана ограничен от прекъсвания на газовите съоръжения, като в същото време производителите прехвърлиха повече товари към азиатски купувачи, според данните от мониторинга на танкерите на Refinitiv Eikon. Това стана факт след като тръбопроводен теч прекъсна доставките от Малайзия.

 

В Азия декларация за форсмажорни обстоятелства за доставките на газ от малайзийската държавна енергийна компания Petronas накара клиентите на LNG в Япония да се борят за алтернативни товари. Малайзия беше вторият по големина доставчик на LNG за Япония през 2021г.

 

Общо 88 танкера, които превозват 6.27 млн. тона втечнен природен газ, са тръгнали през октомври от пристанищата на САЩ. Повечето все още се насочват към Европа.

 

Делът на продажбите за азиатски клиенти обаче се повиши до 24% от 19% през предходния месец, докато доставките за Латинска Америка и Карибите спаднаха до няколко товара.

 

Обемът на износа беше малко под септемврийските 6.32 милиона тона. Въпреки че газовите хранилища в Европа вече са запълнени средно на близо 95% преди началото на зимния сезон, което предполага сравнително леко преминаване на идващи месеци, ако обаче няма прекалено големи застудявания, нарастват опасенията относно резервите на синьото гориво за следващата година. Потоците на руския газ през "Северен поток 1" остават нулеви и има притеснения, че оставащите потоци през Украйна и през т.нар. "Турски поток" също да бъдат спрени.

 

Спад на производството на газ от "Газпром" с 18.6% от началото на годината. Всичко това води до известно поскъпване на газ в Европа през последните дни, като декемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поскъпват към 14.30 часа българско време в сряда с 6% към 123 евро за мегаватчас.

 

Седмица по-рано, на 25-ти октомври, цента на синьото гориво падна до 92.40 евро за мегаватчас, достигайки най-ниско ниво от средата на юни насам.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2580 |01.11.2022 КЕВР: Газът поевтинява с 47% през ноември . 0| 2781 |31.10.2022 България валидира първата пощенска марка в Европа на тема ”Киберсигурност” . 4| 3437 |28.10.2022 Хиляди на протест срещу правителството и поскъпването на живота в Прага . 6| 2872 |28.10.2022 Деница Златева: Газът може да поевтинее с 45% през ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads